Ondernemer/politicus: Doel is echte democratie

De grote demonstraties in Hongkong zijn voorbij, scholen en bedrijven zijn weer open. Maar de confrontatie tussen democratie eisende burgers en regering is nog niet voorbij, zegt Charles Mok, lid van het parlement van de stadstaat.

Het straatbeeld van Hongkong mag dan langzaam maar zeker terugkeren naar normaal, in politiek opzicht is de situatie er wezenlijk veranderd, als je het Charles Mok vraagt. De internetondernemer die sinds 2012 zitting heeft in de 'Legco' (Legislative Council, oftewel het parlement) van Hongkong, is ervan overtuigd dat de meerderheid van de bevolking niet van plan is genoegen te nemen met een dictaat van Peking. De Chinese regering wil de Hongkongers in 2017 bij de verkiezing van een nieuwe premier laten kiezen uit twee of drie voorgeselecteerde kandidaten, 'maar dat is niet wat wij verstaan onder algemeen stemrecht', zegt Mok.

Er is nog maar een handjevol demonstranten op straat, is het protest doodgebloed?

"Dat denk ik niet, integendeel, ik verwacht dat het nog heel lang door zal gaan. Maar de aard van het protest verandert: er zijn niet meer permanent zulke grote aantallen mensen op de been. Het gaat erom dat de regering nu weet dat tienduizenden bereid zijn te demonstreren. Als er geen concessies komen, keren de demonstranten direct weer terug."

De studenten hebben nu een dialoog met de regering geopend, de regering van Hongkong, met die van Peking op de achtergrond. Wat verwacht u daarvan?

"Dat zal heel moeilijk worden. De eisen van het democratische kamp zijn duidelijk: reële verkiezingen in 2017, geen schijnvertoning, maar Peking heeft de hakken in het zand gezet en kan nu moeilijk terug. Gezichtsverlies past niet in hun manier van opereren; ook zullen ze bang zijn voor de gevolgen. Dus ja, er gaapt nogal een kloof tussen beide kampen."

Maar als er geen uitzicht is op een vergelijk, had het protest dan wel zin?

"Nou, ik behoor zeker niet tot degenen die al bij voorbaat zullen zeggen dat je je moet neerleggen bij de politieke realiteit en niet moet opkomen voor je rechten. Absoluut niet. Je moet gaan voor het hoogst haalbare, dat is het uitgangspunt. Vervolgens is het natuurlijk belangrijk na te denken over de strategische stappen. Het uiteindelijke doel is altijd echte democratie, maar we kunnen onze strategie aanpassen terwijl we onderweg zijn."

Hoe zou een compromis er uit kunnen zien?

"Dat ga ik niet voorspellen. Er zijn genoeg variabelen denkbaar om zinnige onderhandelingen te hebben, maar we hebben van de regering nog geen enkel bod te horen gekregen. Het enige dat men te bieden heeft, is 'nee'. Dat is geen onderhandelen."

De Basic Law, die werd vastgesteld bij de overdracht van Hongkong aan China, vermeldt expliciet dat een 'nomineringscomité' de premierskandidaten voordraagt. Kan Peking zich daar niet terecht op beroepen?

"Je vraagt je in elk geval af of ze dat er met opzet in hebben laten opnemen om hun wil op te kunnen leggen. Maar het is niet in overeenstemming met de letter van de wet: een nomineringscomité is iets anders dan screening door Peking. Iedereen in Hongkong was verbijsterd toen het Chinese parlement in augustus met deze procedure op de proppen kwam, zelfs de pro-China factie had dit niet verwacht. Dat verklaart waarom 60 procent van de Hongkongers er tegen is."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden