Ondernemer op het dievenpad

Een eigen bedrijf opzetten is niet makkelijk. En als je dan wat financiële tegenvallers krijgt en je ziet spullen liggen die je wel kunt gebruiken voor je onderneming, dan neem je die mee. Al zijn ze van een ander.

Ivo Barends

Zo redeneert althans de jongeman (23) die voor de Utrechtse politierechter moet verschijnen. De beginnende ondernemer is een forse kerel die een overdaad aan gel gebruikt om zijn achterovergekamde haar in model te houden. Over zijn vaalgroene t-shirt bungelt een zilveren schakelketting.

Hij is druk bezig met het opzetten van een paardenpension, vertelt hij de rechter. De stallen bouwt hij zelf en dat gaat niet van een leien dakje. Om op de kosten te besparen, heeft hij allerlei bouwgereedschap gestolen. Van een bouwterrein jatte hij een slijpmachine en een waterpomp die hij in een greppel zag staan, nam hij ook mee. En bij een gereedschapwinkel stal hij allerlei tangen. Professionele merken, ’geen Gamma-of Praxis-spul’ in de woorden van de rechter.

„Dacht u nooit: waar ben ik mee bezig?”, vraagt de officier van justitie aan de verdachte.

„Ik ben bezig een bedrijf op te opzetten”, antwoordt die.

„En die mensen waar u van heeft gestolen? Die hebben toch ook een bedrijf?”

„Ja, maar die zijn al een tijd bezig, en ik begin net”, antwoordt de paardenpensionhouder in spe alsof hij een ijzersterk argument heeft.

Die opmerking had hij beter niet kunnen maken. „Ik vond het net nog heel positief dat u alles bekende”, zegt de rechter. „Dat geeft wel aan dat u een beginneling bent op de criminele markt. Maar bij die opmerking over de andere bedrijven denk ik: potverdorie, dat is een verkeerde houding.”

De advocaat van de jongeman probeert de situatie te redden. „Hij vindt zichzelf ook stom. Hij is geen prater, geeft hele korte antwoorden en dan komt het er misschien niet goed uit. Maar hij begrijpt heel goed dat hij straf verdient.”

De officier legt nog maar eens uit welke schade de verdachte aanricht. „Er wordt voor honderden miljoenen gestolen in Nederland. Winkeliers zijn de dupe en zij moeten die schade compenseren door hun prijzen te verhogen. Dat is een groot maatschappelijk probleem en meneer draagt daar aan bij.”

Ze eist een werkstraf van tachtig uur en twee weken cel voorwaardelijk.

Ook de rechter legt het nog eens heel simpel uit. „Als uw bedrijf straks gaat lopen, en u heeft daar mooie leren zadels in uw stallen hangen en die dingen worden gestolen, dan baalt u als een stekker, toch?”

De verdachte, inderdaad geen prater, knikt.

De rechter vonnist conform de eis. „En ik hoop u hier nooit meer te zien”, voegt hij de verdachte toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden