’Onderling wantrouwen moet worden weggenomen’

Michael van Praag is de nieuwe voorzitter van de KNVB, als opvolger van de eerder dit jaar overleden Jeu Sprengers. Hij wil het Nederlandse voetbal óók bij de Europese voebalunie in Nyon dienen.

Met het geringe verschil van vier stemmen werd Michael van Praag gisteravond in Zeist verkozen tot de nieuwe voorzitter van de KNVB. Tweeëndertig van de zestig stemgerechtigde afgevaardigden gaven hun vertrouwen aan de voormalige Ajax-voorzitter. Hij was uitgedaagd door Jan Willem Hoogendoorn, een aan het amateurvoetbal gelieerde bestuurder die de KNVB sinds 1995 in de schaduw had gediend.

Van Praag sprak van een ’hoogtepunt’ in zijn bestuurlijke carrière. Hij boekte zijn zege in een zaal die voor de bijzondere vergadering symbolisch in twee kampen was verdeeld: met dertig vertegenwoordigers van zowel het amateur- als het betaald voetbal. „Ik wil van de KNVB weer een fijne swingende tent maken”, sprak de amateurmuzikant Van Praag.

Op het KNVB-complex kwam een einde aan een ongebruikelijke tweestrijd, waardoor de scheidslijnen in de voetbalwereld weer eens scherp waren belicht. Van Praag was de favoriet van de profsectie, Hoogendoorn werd door de amateurs gesteund. De vorige voorzitter Jeu Sprengers, die in april overleed, had harmonie gepredikt. „Maar nu is er werk aan de winkel”, zei Van Praag, indachtig de nipte uitslag. „Er moet onderling wantrouwen worden weggenomen. Evenals Platini, die met twee stemmen verschil voorzitter van de Uefa werd, zal ik me erop toeleggen het vertrouwen van de tegenstemmers te winnen.”

De voor de KNVB unieke stemming was noodzakelijk doordat het niet mogelijk was gebleken zoals gebruikelijk één kandidaat voor te dragen. De gegadigden en vooral hun achterbannen wilden niet wijken of meewerken aan een compromisvoorstel met de een als voorzitter en de ander, Van Praag in dit geval, als vertegenwoordiger in het internationale circuit. Dat leidde gisteravond in Zeist tot een inhoudelijk gezien gekunstelde confrontatie, waarin de programmapunten van de kandidaten in hoofdlijnen niet veel uiteenliepen.

Meer eenheid bij de KNVB, een toenadering anders gezegd tussen prof- en amateurvoetbal, bleek voor beiden het abstracte hoofddoel. De uiteindelijke winnaar had vooraf in dat kader van een ’missie’ gesproken. „Het is jammer dat het amateur- en betaald voetbal zo ver van elkaar zijn gedreven”, had Van Praag gezegd. „We zijn aan het polariseren geslagen, daar moet een einde aan komen.” Gisteren memoreerde Van Praag dat hij indertijd leiding had gegeven aan de vereniging Ajax, inclusief de amateurtak.

Maar het grote verschil tussen de kandidaten zat ’m uiteraard in de bekendheid. Van Praag aarzelde niet voorafgaande aan de stemming in een lang betoog te wijzen op zijn ruime internationale ervaring als bestuurder in onder meer tal van commissies van de Uefa, de Europese voetbalunie. De boodschap was mede dat hij als Nederlandse afgezant meer kans zou maken om in maart 2009 te worden verkozen voor het nieuwe Uefa-bestuur. Van dat comité maakte de vorige KNVB-voorzitter Sprengers jarenlang deel uit. Van Praag kondigde gisteren na zijn zege al aan dat hij zich voor die vacature graag kandidaat zou stellen.

De belangen van het Nederlandse voetbal worden bij de Uefa in Nyon het best gediend, hield Van Praag de KNVB-afgevaardigden voor. „Een breed internationaal netwerk, bekendheid en ervaring zijn tegenwoordig onmisbaar om kans te maken in het Uefa-bestuur te worden gekozen. Mijn lange staat van dienst in het voetbal spreekt in dit verband voor zich”, sprak Van Praag. Met hem aan het hoofd zou de KNVB, die bijvoorbeeld met België het WK 2018 wil organiseren, eenvoudiger in contact kunnen treden met mensen ’die er in het internationale voetbal toe doen’.

Van Praags tegenstrever Hoogendoorn gold in Zeist als een gedreven en zorgvuldige rasbestuurder. Maar uiteindelijk gaven ook twee afgevaardigden uit het amateurkamp kennelijk de voorkeur aan Van Praags uitstraling als zwaargewicht. Hoogendoorn kon op het sterke punt van de internationaal gelouterde Van Praag geen tegenwicht bieden. Door zijn nederlaag verstomde zijn pleidooi voor een ministerie van sport in plaats van het huidige departement van VWS. „Volksgezondheid, welzijn en sport in één portefeuille is mijns inziens te fors”, had Hoogendoorn gezegd, tweeënhalf uur voordat hij als diens buurman in de zaal Van Praag als eerste zijn felicitaties overbracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden