ONDERKRANT | Sanne, Sem, Che-Guevara en Jihad

Sanne en Sem waren in 2004 de populairste voornamen voor pasgeboren kinderen. Sanne is al sinds 1998 de populairste meisjesnaam, bij de jongens heeft Sem een enorme opmars gemaakt; twee jaar geleden kwam de naam nog niet voor in de top-20 van jongensnamen.

Onder andere het Meertensinstituut en de Sociale Verzekeringsbank houden bij welke namen kinderen in Nederland krijgen. Ook Eufrat, Che-Guevara, Godson en Xzorro blijken voor te komen. Merknamen als Levi's, Chanel of Diesel zijn de nieuwste trend.

Ouders zijn niet volledig vrij in de keuze van een naam voor hun kind. De naamwet uit 1970 geeft een ambtenaar van de burgerlijke stand het recht een voornaam niet te accepteren wanneer die ongepast is, of wanneer die overeenkomt met een achternaam die niet óók als voornaam gangbaar is. Wat 'ongepast' is bepaalt de ambtenaar. Eind 1997 werd Miracle of Love niet als (derde) voornaam geaccepteerd. Na een rechtszaak mocht het wel met verbindingsstreepjes: Miracle-of-Love.

Ook de tweede voorwaarde zorgt soms voor problemen. Zo wilde Anky van Grunsven haar zoon als tweede voornaam Janssen geven, naar de achternaam van zijn vader. Dat werd niet geaccepteerd.

Welke namen aanvaardbaar zijn, verschilt van tijd tot tijd en van ambtenaar tot ambtenaar. In 1977 mocht Emile Ratelband in Arnhem zijn zoon niet de naam Rolls-Royce geven. Afgelopen november accepteerde een Amsterdamse ambtenaar Jihad wél als meisjesnaam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden