ONDERKRANT | Ludieke actie voor leraren

Net als van alle werknemers hangt ook het prepensioen van de leraar aan een zijden draadje en daarom besloot de Algemene Onderwijsbond (AOb) tot een ludieke manier van actievoeren. Docenten krijg je niet snel de klas uit om te staken – ze laten de leerlingen meestal voorgaan – en daarom suggereert de bond op haar site dat leraren met hun klas massaal televisie gaan kijken op prinsjesdag.

Edwin Kreulen

Om dit spektakel voor de leerlingen wat te laten leven, heeft de bond een lesbrief ontwikkeld, waarin de discussie uitgebreid wordt beschreven. ,,Het is uit-drukkelijk niet onze bedoeling u aan te zetten tot indoctrinatie van uw leerlingen”, staat bovenin deze lesbrief.

En inderdaad, het lesmateriaal begint met het beschrijven van zowel het kabinetsstandpunt als de argumenten van de critici. Wie doorbladert, treft wel erg veel verwijzingen naar FNV-dcoumenten aan. En juist dat is VVD-kamerlid Eric Balemans in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vreest dat leraren op deze manier hun pupillen politiek kunnen beïnvloeden, zodat het politiek neutrale onderwijs in het gevaar komt. Hij vroeg gisteren minister Maria van der Hoeven om opheldering.

Volgens AOb-woordvoerder Robert Sikkes is de lesbrief volstrekt geen bedreiging voor het neutrale onderwijs. ,,Natuurlijk willen wij het standpunt van de vakbond naar voren brengen. Maar de tekst bevat ook verwijzingen naar een brief van premier Balkenende, het ministerie van sociale zaken en de werkgevers. Het is aan de leraar om daar iets mee te doen.” Sikkes meent dat Balemans 'een jaren-zestig-discussie' voert. ,,Die tijd van de zogenaamd linkse leraar, die hebben we echt allang gehad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden