ONDERKRANT | 'Concurreer met fundamentalist'

Nederlanders moeten hun schroom overwinnen en niet terugdeinzen om zich met elkaars geloof te bemoeien. Ook niet-moslims moeten verlichte interpretaties van de islam bedenken.

Dit zegt de beroemde Franse filosoof, politicoloog en islamkenner Olivier Roy in een interview met deze krant. Hij vindt Nederland het land bij uitstek om theologische faculteiten op te richten waar moslims en niet-moslims fel over de islam kunnen debatteren. Op het moment venten nagenoeg alleen fundamentalistische moslims hun geloof actief uit en daarvoor moet concurrentie komen, meent Roy. ,,Een beginner die informatie over de islam zoekt op internet vindt nu alleen maar fundamentalistische websites'', aldus Roy. ,,Boor nieuwe religieuze markten aan. De boze, jonge mannen in de slechte stadswijken, de rebels without a cause, die zitten gewoonweg te wachten op een simpele, radicale islam. Maar de moslim met een winkel, met een gezin en leningen bij de bank? Die is heus te porren voor iets anders. Bijvoorbeeld voor een lezing van de Koran waarin Mohammed alleen uit opperste noodzaak krijger was.'' Het radicalisme is lekker simpel. Daar moet iets aantrekkelijks tegenover staan, vindt Roy.

,,Ik weet dat het zeker in Nederland gewoonte is om je niet met het geloof van een ander te bemoeien. Ik denk ook dat het goed is wanneer dit niet te veel van de overheid uitgaat. Maar wetenschappers en religieuze leiders moeten dit wel doen.'' Dat is niet zonder -fysieke- risico's, waarschuwt de wetenschapper. ,,De Nederlandse staat moet iedereen zonodig afdoende beveiligen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden