Onderkomen Kuipers is zwaarder dan een vinvis

PARIJS (ANP) - De Nederlandse ruimtevaarder André Kuipers gaat eind 2011 voor de tweede keer naar het internationale ruimtestation ISS. Hieronder volgt een kort feitenoverzicht over Kuipers' onderkomen in de ruimte.

ANP

OMVANG: Het ISS is 73 meter lang en 108 meter breed. Het grootste deel daarvan bestaat uit zonnepanelen, die moeten zorgen voor de stroomvoorziening van het complex. De bewoonbare ruimte is ongeveer 360 kubieke meter, vergelijkbaar met een redelijk appartement op aarde. Het ISS weegt meer dan 300 ton, anderhalf keer zo zwaar als een blauwe vinvis, het grootste dier op aarde.

HOOGTE: Het ISS draait op een hoogte van 300 tot 350 kilometer rond de aarde. Daar vliegt ook veel ruimteafval, een groot gevaar voor het ruimtestation. Vanaf de aarde is het station met het blote oog zichtbaar.

BEMANNING: Het ISS wordt permanent bemand door zes mensen, die ongeveer een half jaar ononderbroken aan boord verblijven. Momenteel zijn dat twee Amerikanen, twee Russen, een Belg en een Canadees. De bewoners voeren allerlei wetenschappelijke experimenten uit en zijn zelf ook proefpersonen voor onderzoek naar de gevolgen van langdurige gewichtloosheid voor het menselijk lichaam. Het ISS heeft 177 mensen over de vloer gehad, onder wie zes ruimtetoeristen, die enkele miljoenen euro's betaalden voor hun bezoek.

DAGELIJKS LEVEN: Omdat het ISS in een baan om de aarde draait, ziet de bemanning de zon vijftien keer per dag opkomen. Soep en drinken zitten in plastic zakjes en worden met rietjes genuttigd. Vast eten is mogelijk, maar het bestek moet wel met een magneet aan de eettafel worden vastgemaakt om ongelukken te voorkomen. De urine van de bemanning wordt gefilterd, zodat het daarna als water gedronken kan worden.

GESCHIEDENIS: In november 1998 ging het eerste onderdeel van het ISS de ruimte in, de Russische module Zarya (Ochtendgloren). Een maand later betraden de Amerikaan Robert Cabana en de Rus Sergej Krikaljov samen het ISS, als eerste mensen ooit. De eerste vaste bemanning, bestaande uit twee Russen en een Amerikaan, kwam in november 2000 aan. In 2011 moet het complex klaar zijn.

DEELNEMERS: Het ISS is een gezamenlijk project van de ruimtevaartorganisaties van Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Canada. Brazilië is bij enkele onderdelen betrokken en Italië opereert in sommige gevallen zelfstandig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden