Recensie

Onderkoelde humor, fijne zinnen, er valt veel te genieten in 'Katvis' vanTjibbe Veldkamp

KatvisBeeld -

In het jeugdboek 'Katvis' stuit gamer Ate tijdens een spannend avontuur in Brussel op een ‘catfish’, met wie hij vriendschap sluit.

Een Groningse brugklasser reist stiekem naar een internetvriend in Brussel en loopt daar Congolese gangsters en een kip genaamd Beyoncé tegen het lijf. Het zou de samenvatting van een grappige én spannende actiefilm kunnen zijn, en zo leest ‘Katvis’ ook.

In hoog tempo en op een frisse, eigentijdse toon sleept Tjibbe Veldkamp je mee in het avontuur van de schuchtere Ate, een jongen zonder vrienden, die niets liever doet dan de hele dag gamen en YouTube-filmpjes óver gamen kijken.

Online heeft hij een zielsverwant ontmoet in de zwarte Baptiste, die illegaal in Brussel woont. Als die hem appt dat hij zijn telefoon moet verkopen, omdat hij schulden heeft, besluit Ate hem zijn oude mobieltje te gaan brengen.

Spanning tot hartslag 180

De titel van het boek geeft al weg wat Ate in Brussel te wachten staat: Baptiste blijkt een ‘catfish’, iemand die zich online voor iemand anders uitgeeft. In werkelijkheid wacht hem een meisje op, dat hem waarschuwt voor criminelen die het op Ate en zijn bankrekening voorzien hebben.

“Erg geloofwaardig klonk het niet”, denkt Ate - en de lezer met hem. Dat soort zinnetjes - en wat te denken van kip Beyoncé, die het meisje in een sporttas vervoert? - bewijzen dat Veldkamp weet waar hij mee bezig is. Ja, dit ís een absurd, vaak ongeloofwaardig verhaal. Ja, je mág er om lachen. Maar ondertussen voert hij ook de spanning vakkundig op tot hartslag 180, en dat is knap.

Beeld RV

De vaart en de vele wendingen gaan wel ten koste van de psychologie. De personages zijn levendig, maar het avontuur staat voorop en daarin mag Ate zich razendsnel ontpoppen tot de held. Wel ontdekt hij dat hij in staat is in het offline leven vriendschap te sluiten, geestig samengevat in zijn conclusie: ‘Praten was eigenlijk gewoon whatsappen in het echt.’ Maar hoe hun achtergronden Ate en het meisje hebben getekend en wat hen écht in elkaar aantrekt, blijft bijvoorbeeld onderbelicht.

Het is Veldkamp snel vergeven, omdat er zoveel te genieten overblijft. De onderkoelde humor, de fijne zinnen. Over de lente: ‘Mensen op straat liepen heel erg zonder jas te lopen.’ En over fietsen door saaie buitenwijken: “(…) ze zaten in een tweederangs tekenfilm waarin de makers om geld te besparen steeds dezelfde achtergrond lieten langskomen.”

OordeelAbsurd, fris, grappig, spannend.

Tjibbe Veldkamp
Katvis
Querido; 128 blz. € 15,99. Vanaf 10 jaar.

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden