ONDERKANT | Randstedelingen spreken sneller

Bewoners van de Randstad spreken sneller dan mensen elders in Nederland. Sprekers uit de Randstad produceren gemiddeld 5,42 lettergrepen per seconde. In andere regio's gaat het een stuk langzamer. In Groningen/Drenthe bedraagt het aantal lettergrepen per seconde 4,96, in Zuid-Gelderland 4,96 en in Limburg 4,89. Dat hebben taalwetenschappers van de Universiteit van Antwerpen vastgesteld. Hun bevindingen staan in de jongste editie van het maandblad Onze Taal. De wetenschappers onderzochten de gesprekken van 160 leraren uit Nederland en Vlaanderen. In het gezelschap bevonden zich evenveel vrouwen als mannen. De helft van de sprekers was jonger dan 40 jaar, de andere helft ouder dan 45.

Ook de inwoners van Oost-Vlaanderen spreken met 4,43 lettergrepen het snelst, terwijl de Belgisch Limburgers niet verder komen dan 4,14 lettergrepen per seconde. Het onderzoek wees ook uit dat sekse en leeftijd eveneens van invloed zijn op de snelheid waarmee mensen spreken. Zo zijn mannen rapper van tong (gemiddeld 4,79 lettergrepen) dan vrouwen (4,50). Ook is gemeten dat de jonge generatie sneller spreekt dan de oudere: 4,78 lettergrepen per seconden tegen 4,52.

Een duidelijke verklaring voor de regionale verschillen in spreeksnelheid hebben de wetenschappers niet. Het zou kunnen liggen aan het drukkere levensritme van de Randstedeling of aan een betere beheersing van het Standaardnederlands bij de snelle sprekers, die niet worden gehinderd door dialect. Dialect zou de snelheid van spreken kunnen verlagen. Zo spreekt een Groninger de eind-n van bijvoorbeeld nemen nadrukkelijk uit, maar laat hij de laatste klinker onuitgesproken, aldus de onderzoekers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden