Onderhuurders verliezen studiefinanciering door koppeling databestanden

AMSTERDAM - Meer dan tienduizend studenten op hogescholen en universiteiten verliezen hun studiebeurs als de gegevensbestanden van gemeenten en studiefinanciering worden gekoppeld.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van minister Ritzen van onderwijs.

Het kabinet besloot eerder tot dit onderzoek in de vrees dat zijn plan om deze bestanden te koppelen - een van de uitvoeringen van de koppelingswet - veel studenten hun beurs zou kosten. Ritzen vindt de uitkomsten zorgelijk en gaat de koppeling opnieuw bespreken in het kabinet.

De vrees blijkt terecht, laat het onderzoek zien. In grote steden als Amsterdam en Utrecht zitten veel studenten in onderhuur: ze hebben de kamer alleen gekregen onder de voorwaarde dat ze zich niet bij de gemeente zouden inschrijven.

De hospita vreest daardoor bijvoorbeeld gekort te worden op de bijstand, in problemen te komen met de belastingen of met de verhuurder.

Uit het onderzoek blijkt dat in Amsterdam een op de tien studenten zich niet kan inschrijven. In steden als Utrecht zijn de problemen even groot; in plaatsen met minder woningnood iets kleiner.

Ritzen heeft het probleem inmiddels besproken met de studentenbonden. Beide partijen willen nog niet ingaan op de inhoud van het rapport voordat het is gepubliceerd, maar de minister laat via een woordvoerder weten de situatie als 'zorgelijk' te beschouwen en de koppeling opnieuw in het kabinet te gaan bespreken. Volgens bestuurder C. Samkalden van de studentenbond Iso 'kan de koppeling op deze manier zeker niet doorgaan'.

Met de koppeling kan de beurzenverstrekker IBG controleren of de student inderdaad staat ingeschreven op het adres dat hij opgeeft, als ze de bestanden van gemeenten kan koppelen aan haar eigen gegevens.

Uitwonende studenten ontvangen meer beurs dan thuiswonenden: doorgaans 300 gulden meer. De IBG kan alleen steekproefsgewijs via 'huisbezoek' controleren of de student ook echt op het opgegeven adres woont. Een woordvoerder van de IBG wijst erop dat er eerst een wetswijziging is om deze plannen te realiseren. Niet-ingeschreven studenten hoeven niet direct voor hun beurs te vrezen. Van de bijna 300 000 studenten in het hoger onderwijs die een beurs krijgen, wonen circa 170 000 niet meer bij hun ouders.

Volgens de Amsterdamse studentenbond Asva/Obas woont een kwart van de uitwonende Amsterdamse studenten op een adres waar ze zich niet mogen inschrijven, bijvoorbeeld omdat ze onderhuren. Daarmee staat de beurs op het spel voor 4000 studenten alleen al in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden