Onderhandelingen over zorgakkoord voortgezet

- Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid.Beeld anp

De onderhandelingen over een zorgakkoord zijn dinsdagavond na enkele uren weer stopgezet. Woensdag wordt er verder gepraat. Betrokkenen hebben dat meegedeeld.

Zaterdag werden de gesprekken opgeschort omdat de standpunten ver uiteen lagen. Abvakabo had het kabinet een ultimatum gesteld, maar daar ging staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid niet op in. Hij legde zelf een tegenbod op tafel.

De gesprekken draaien vooral om de thuiszorg. Door de bezuinigingsplannen van het kabinet dreigen daar volgens de Abvakabo 100.000 banen te verdwijnen. De bond wil dat voorkomen door af te zien van een deel van het geld dat beschikbaar is voor loonsverhoging in de zorg. In het tegenvoorstel van Van Rijn zouden er maximaal 30.000 banen verloren gaan, maar dat is voor Abvakabo niet aanvaardbaar.

Abvakabo becijferde dat in het scenario van Van Rijn nog steeds zo'n 50.000 mensen zonder werk zouden raken aangezien veel personeel in de thuiszorg op kleine contractjes werkt. En dat vindt de bond te veel. Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk stelde eerder dat zij denkt dat het moet lukken om 26.000 mensen die nu in de thuiszorg werken, om te scholen en aan ander werk te helpen.

De oppositie in de Tweede Kamer vroeg dinsdag opheldering over de onderhandelingen met de zorgsector. Woensdag voor 12 uur moet er een brief van het kabinet liggen. Mogelijk wil de Kamer deze week nog een debat.

Er is een verband tussen de gesprekken over de zorg en het sociaal akkoord dat het kabinet een kleine 2 weken geleden afsloot met werkgevers en vakbonden. Daarin werd een aantal bezuinigingen in de ijskast gezet, waaronder een nullijn voor de zorgsector. Het kabinet is van de oppositie afhankelijk voor steun in de Eerste Kamer. VVD en PvdA hebben daar geen meerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden