Onderhandelingen Kenia achter gesloten deuren

(Novum/Ap) - Bemiddelaar Kofi Annan heeft zich dinsdag met onderhandelaars van de regering en de oppositie in Kenia op een geheime locatie buiten Nairobi teruggetrokken om de laatste hand te leggen aan een akkoord. Annan kondigde een nieuwsstop af en drukte de onderhandelaars op het hart geen details van de onderhandelingen met derden te bespreken.

Eerder lekte uit dat de partij van oppositieleider Raila Odinga heeft voorgesteld twee jaar lang samen te regeren met de partij van president Mwai Kibaki om daarna nieuwe verkiezingen te houden. Volgens onderhandelaar William Ruto zouden in die twee jaar vier zaken aan de orde moeten komen: hervorming van de grondwet, hervorming van de kiesraad, wederopbouw van de gebieden die door geweld zijn verwoest en de instelling van een commissie van waarheid en verzoening die zich speciaal moet bezighouden met de grondgeschillen die aan de onlusten hebben bijgedragen.

Regeringsonderhandelaar Mutula Kilonzo bevestigde dat een veelomvattend voorstel van de oppositie was ontvangen. Hij zei dat de huidige grondwet de president in staat stelt oppositieleden tot zijn kabinet te benoemen.

Annan zei dat beide partijen al hebben ingestemd met de benoeming van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet doen naar het functioneren van de kiesraad. De voorzitter van dit college erkende, nadat de zege van Kibaki officieel was bevestigd, niet zeker te zijn van de correctheid van de einduitslag.

Annan zoekt met de onderhandelaars van de regering en de oppositie een uitweg uit de crisis die is ontstaan door de omstreden herverkiezing van Kibaki in december. De protesten tegen de verkiezingsuitslag ontaardden in etnisch geweld dat aan zeker duizend mensen het leven kostte en meer dan zeshonderdduizend Kenianen uit hun woonplaatsen verdreef.

Odinga beschuldigt Kibaki ervan de verkiezingszege te hebben behaald door grootschalige fraude. Zaterdag nog zei hij dat Kibaki hoe dan ook moet aftreden en dat er nieuwe verkiezingen moeten komen, maar zondag verklaarde hij zich bereid tot 'geven en nemen'.

Radicale aanhangers van Odinga oefenen druk uit op hun leider om met niets minder genoegen te nemen dan het presidentschap. Als dit niet wordt gerealiseerd, dreigen zij de bezittingen van Odinga, een boerderij en stroopfabriek, plat te branden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden