Onderhandelen? ‘De reder van de MSC Zoe moet gewoon betalen’

Ineke van Gent en Ferd Crone van de Veiligheidsregio Fryslan. Beeld ANP

Vier maanden na de containerramp die de Waddeneilanden met zooi overspoelde, spoelt nog elke dag troep aan.

Sinds de MSC Zoe begin dit jaar ten noorden van de Waddeneilanden 342 containers verloor, is twee derde van de troep opgeruimd. Dat betekent dat nog altijd 1300 ton rondzwerft, waaronder batterijen en blikken verf. De Waddeneilanden hebben een claim ingediend van 225.000 euro bij de rederij van het schip. “Het is nu vier maanden na de ramp en we vinden het allemaal wel lang duren”, zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. 

Na de ramp lagen de stranden vol troep. Vrijwilligers, militairen, vissers en boswachters zijn aan het opruimen. Is 225.000 euro genoeg ?

Van Gent: “Dat zijn alleen de kosten die direct door de eilanden, door de gemeenten, gemaakt zijn. Ik heb hier op Schiermonnikoog bijvoorbeeld honderd militairen gehad die geholpen hebben met opruimen. Zij moesten onderdak hebben en eten. Dat zouden wij als gemeente niet zelf moeten betalen, wij hebben die rotzooi niet veroorzaakt.” 

Beeld Sander Soewargana

Hoeveel geld heeft het u gekost?

“Voor Schiermonnikoog gaat het om 90.000 euro. Dat is een behoorlijk bedrag voor een kleine gemeente. De reder zegt nu min of meer: ‘Daar gaan we over onderhandelen’. Ik ga helemaal niet onderhandelen. Ik wil gewoon dat zij betalen. Het is nu vier maanden na de ramp. We willen zo langzamerhand dat alle rekeningen betaald worden, we willen dat containers beter worden gezekerd en dat het vervoer beter georganiseerd wordt. We zitten in kwetsbaar gebied, boven de Waddenzee. Dit is doodzonde allemaal.”

Twee derde van de containers is nu opgeruimd. Wat zwerft er nog rond?

“Voor een deel van die containers geldt dat er alleen stukken van gevonden zijn, dus er ligt nog heel veel restafval. Bij een flinke westerstorm heb je kans dat van alles en nog wat weer aanspoelt. De inhoud van de kapotte containers ligt op de bodem van de Noordzee, ten noorden van de eilanden. Door het getij kan het opnieuw aanspoelen en dan  willen we onmiddellijk professionals kunnen inschakelen. Dit kunnen we niet allemaal met vrijwilligers doen. Op Schiermonnikoog heb je plekken die echt moeilijk bereikbaar zijn.”

Is de troep van de containers op dit moment te zien op de eilanden? 

“Er spoelen met het tij natuurlijk dingen aan. Wat wel heel aardig is, is dat mensen goed opruimen. Ook mensen die hier op vakantie zijn ruimen op wat ze allemaal tegenkomen. Wij doen nog elke dag inspecties, ook op de minder goed bereikbare stukken van het strand. Er zijn hier veel plastic bolletjes aangespoeld en dat blijft doorgaan. Dat is heel vervelend. Na het broedseizoen moeten we daar weer mee aan de slag. Nu kunnen we niet overal komen omdat we de vogels dan te veel verstoren.”

“Ook heel vervelend is dat nog steeds niet duidelijk is wat er nu precies in die containers zat. Deze week werden batterijen gevonden op Terschelling. Dat zijn natuurlijk geen fijne dingen, als die in het ecosysteem terechtkomen.”

Is al duidelijk wat de containerramp voor effect heeft gehad of gaat hebben op dat ecosysteem?

“Dat wordt nu allemaal onderzocht, onder meer door de Rijksuniversiteit Groningen. Ook daarover willen we met de rederij in gesprek. Als Waddenburgemeesters hebben we steeds gezegd: wij willen dat hier structurele maatregelen worden getroffen. Dat roepen we al tien jaar. Er worden grote risico’s genomen met het containervervoer en als het misgaat, gaat het meteen goed mis. En we willen dat de rederij zijn verantwoordelijkheid neemt en betaalt. Het is gewoon niet netjes om te treuzelen.” 

Lees ook:

Wat gebeurt er met de containers als de noordwester Terschelling raakt?
Terschelling is klaar voor de troep die de storm kan achterlaten op de kust van het eiland. Boswachter Remi Hougee: ‘Er staan twintig man klaar die direct aan de slag kunnen.’

Meubels, gloeilampen en een enkele flatscreenmonitoren aangespoeld op Waddenstrand
Op Vlieland en Terschelling zijn woensdagochtend enkele containers aangespoeld. De containers zijn afkomstig van een containerschip

Lessen trekken is nog moeilijk in een Waddenzee vol containers
Moet het scheepsvervoer anders ingericht? Containers staan al heel stevig op de schepen die ze vervoeren, zegt expert Frans Waals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden