Onderhandelaar pur sang en ervaren in kernwapendebat

Een diplomaat in hart en nieren en een onderhandelaar pur sang, dat is de nieuwe Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken. De 59-jarige Ri Yong-ho is volgens een diplomatiek bericht van de Noord-Koreaanse ambassade in Londen aan de Britse overheid aangesteld als nieuwe minister.

Ri Yong-ho heeft maar liefst 38 jaar ervaring in buitenlandse zaken en diplomatie. Jarenlang was hij de staatssecretaris van buitenlandse zaken en de belangrijkste man rondom alle nucleaire onderhandelingen. Hij vertegenwoordigde Noord-Korea tijdens het zogenoemde zeslandenoverleg met China, Japan, Rusland, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, waarbij gepoogd werd Pyongyang over te halen zijn nucleaire ambities op te geven. Die gesprekken strandden uiteindelijk in 2008 en liggen sindsdien stil.

Al van jongs af aan begeeft Ri zich in de wereld van buitenlandse zaken. Vlak na zijn studie Engels aan de Pyongyang Universiteit van Vreemde Talen - eind jaren zeventig - wordt hij beleidsmedewerker op het ministerie. In de jaren tachtig doet Ri ervaring op in het buitenland. Zowel in Zimbabwe als in Zweden is hij secretaris op de Noord-Koreaanse ambassade. Als hij terugkeert naar Pyongyang werkt hij enige tijd bij het Bureau van Internationale Organisaties, wordt hij officieel 'raadgever' en in 2000 speciaal ambassadeur. Volgens het Noord-Koreaanse bericht dat de Britse regering maandag ontving, is Ri ook ambassadeur geweest in Londen.

Over de vraag wat de aanstelling van Ri als nieuwe minister betekent, wordt al volop gespeculeerd. Diverse experts in buurland Zuid-Korea menen dat Ri's benoeming laat zien dat Noord-Korea het contact met de buitenwereld wil herstellen na de vierde nucleaire test afgelopen januari en de zware VN-sancties die daarop volgden.

Door iemand aan te wijzen met zoveel ervaring op nucleair gebied en met een adresboek vol contacten in de diplomatieke wereld, probeert Pyongyang meer focus aan te brengen in haar buitenlandbeleid, denkt John Grisafi van NK News, een website gespecialiseerd in berichtgeving over Noord-Korea. "Waarschijnlijk erkent Noord-Korea de nucleaire kwestie en de relatie met de Verenigde Staten als prioriteit en wijst het in navolging daarvan de man met de meest relevante ervaring aan", schrijft Grisafi op NK News.

Niet iedereen signaleert een verschuiving in het beleid van leider Kim Jong-un door de wisseling aan de top van het ministerie. "Zoals Ri Su-yong (zijn voorganger, red.) bevelen opvolgde van Kim Jong-il en Kim Jong-un, zal ook Ri Yong-ho weinig te zeggen hebben over het buitenlandbeleid van Noord-Korea", zegt Lee Ji-sue, Noord-Korea-expert aan de Zuid-Koreaanse Myongji universiteit tegen persbureau Reuters.

Volgens Koh Yu-hwan, hoogleraar aan de Dongguk universiteit in Seoul, is Ri waarschijnlijk een betere onderhandelaar dan zijn voorganger. "Ri Su-yong had een hechte band met Kim Jong-un, maar als minister en onderhandelaar toonde hij weinig diepgang", aldus Koh tegen persbureau AP. Onlangs werd Ri Su-yong benoemd tot lid van het Politbureau van de Koreaanse Arbeiderspartij.

in het nieuws omdat ...

... hij (waarschijnlijk) de nieuwe minister van buitenlandse zaken van Noord-Korea is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden