’Ondergrondse opslag CO redt het klimaat’ 2

De mens kan en zal het klimaatprobleem zelf oplossen. Dat zegt Robert Watson, de voormalig voorzitter van de klimaatcommissie van de VN, de IPCC.

Aan de vooravond van het nieuwe klimaatrapport van de IPCC was de vroegere voorzitter Robert Watson even in Nederland. Hij heeft goede hoop dat de mens het klimaatprobleem zal oplossen.

„We komen ieder jaar dichter bij de afgrond, maar ik kan me niet voorstellen dat de mens zo stom is dat hij over de rand springt. We hebben de technische mogelijkheden om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Maar ik geef toe, ik ben hierin een optimist.”

Jarenlang was Robert Watson het gezicht van de IPCC, de klimaatcommissie van de VN. Onder zijn voorzitterschap verscheen in 2001 de derde voortgangsrapportage waarin de opwarming van de aarde voor een groot deel aan menselijk handelen werd toegeschreven. De IPCC voorspelde dat de gemiddelde wereldtemperatuur in 2100 met 1,5 tot 6 graden Celsius zou zijn toegenomen. Een boodschap die hem door zijn president, George Bush, niet in dank werd afgenomen. Watson werd in 2002 niet voorgedragen voor een nieuwe termijn en trok zich terug uit de IPCC.

Hij is nog voldoende bij het klimaatonderzoek betrokken om te kunnen voorspellen dat het vierde IPCC-rapport, dat op 2 februari uitkomt, robuuster zal zijn in zijn voorspellingen. En dramatischer in zijn conclusies. „Het derde rapport was nog vrij voorzichtig. Ik ken het vierde rapport niet, maar uit allerlei onderzoeken is duidelijk geworden dat de laatste onzekerheden zijn verdwenen en dat de temperatuursstijging eerder in de buurt van de vijf, zes graden ligt, of zelfs nog hoger, dan rond die anderhalf. Als we zo door blijven gaan.” Maar Watson heeft goede hoop dat het tij gaat keren. Diverse politici en bedrijven beginnen de klimaatverandering serieus te nemen.

„De grote vragen zijn: wat doen de Verenigde Staten, wat doen China en India? Ze zullen aan de klimaataanpak moeten meedoen, maar voorlopig houden ze elkaar in een soort wurggreep. De Amerikanen weigeren beperkingen zolang China en India die beperkingen niet hebben, en die twee landen willen dat het rijke westen begint. En binnen die patstelling neemt China elke week een nieuwe grote elektriciteitscentrale in gebruik.”

Waar haalt Watson dan zijn optimisme vandaan? „Er is een technologische oplossing. Kolenvergassing en ondergrondse opslag van CO2. Als we die techniek gebruiken, alleen dan, zullen we de opwarming de baas kunnen worden. Bovendien zie ik een beweging op gang komen. Bedrijven in Amerika zoals General Electric en Wallmart willen de regelgeving niet meer afwachten. Omdat hun klanten dat eisen, of omdat hun concurrentiepositie anders in het gedrang komt. En als bedrijven regels willen, wordt het voor overheden een stuk eenvoudiger ze in te voeren.”

Hij begrijpt dat zijn optimisme niet door iedereen wordt gedeeld. De afspraken van Kyoto waren nog maar een begin, en het vervolg komt nog nauwelijks van de grond. „De wereld heeft de pessimisten die die afgrond zien opdoemen nodig. Zij houden optimisten zoals ik bij de les. Maar met een pessimistische instelling komen we er ook niet. Dan hadden we de hoop allang opgegeven. We hebben geen technologische revolutie nodig. Het gaat om de wil er iets aan te doen. De tijd zal moeten leren wie gelijk krijgt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden