Weblog

Ondergang zonnepanelenfabriek stok om mee te slaan

Barack Obama bracht vorig jaar nog een bezoek aan de fabriek van Solyndra.Beeld EPA

Solyndra is een producent van zonnepanelen. Begin deze maand ging het bedrijf failliet. Als een bedrijf failliet gaat is dat altijd vervelend, vooral voor de eigenaar en de werknemers die plots zonder inkomen zitten.

Natuurlijk is het ook jammer voor leveranciers, afnemers en schuldeisers. Een faillissement wordt pas echt interessant als de fall out nog groter is. Dit is het geval bij Solyndra: het faillissement van de zonnepanelenfabrikant brengt niemand minder dan Barack Obama in de problemen.

Groen | De Obama-regering wilde zich richten op groene energie en technologische vooruitgang. Om aan deze doelstelling te voldoen, werden bedrijven als Solyndra bezocht door president Obama en vice-president Biden. Het Witte Huis wilde deze bedrijven een steuntje in de rug geven door ze financieel bij te staan.

Solyndra kreeg steun van de Obama-regering bij het opstarten van het bedrijf. In de loop van twee jaar heeft het Californische bedrijf probleem maar liefst $535 miljoen aan leningen gekregen van het Witte Huis. Leningen die nu niet meer terugbetaald gaan worden.

Het probleem voor de Democraten wordt nog groter. Op 20 augustus 2009 - vijftien dagen voordat de leningen groots aangekondigd zouden worden - stuurde een staflid van het Witte Huis een e-mail met de mededeling dat deze deal niet klaar was voor een national adress én dat Solyndra in september 2011 bankroet zou zijn. Niettemin gingen zowel de leningen als de aankondiging tegen beter weten in door.

Op 31 januari 2011 - op het moment dat de tweede ronde leningen uitgedeeld zou worden aan Solyndra - stuurde een ander staflid een e-mail met de mededeling dat het uitgeven van deze lening een slecht idee zou zijn.

Questions will be asked as to why the administration made a bad investment, not just once (which could hopefully be explained as part of the challenge of supporting innovative technologies), but twice (which could easily be portrayed as bad judgment, or worse).

Maar het wordt nog problematischer voor het Witte Huis. Naast weten dat een lening aan Solyndra een slechte investering zou zijn, is er ook sprake van vriendjespolitiek. Steve Spinner, een top fundraiser van Obama, was aangesteld om de 'groene' leningen van het Energy Department te monitoren. Spinner heeft niets te maken gehad met de Solyndra-lening omdat het advocatenkantoor van zijn vrouw de belangen van het bedrijf behartigt. Volgens Stanley Brand, een advocaat die ook heeft gewerkt als general counsel van het Huis van Afgevaardigden, zal de benoeming van Spinner vragen oproepen over nepotisme bij politieke benoemingen.

This will fuel more questions, and now you've got real people involved at the inspector-general level who will be turning over chairs and cabinets, asking questions.

Solyndra wist dat ze voor hun voortbestaan steunden op de Democraten. Tot heel kort voordat het bedrijf uiteindelijk omviel heeft Solyndra lobbyisten op de liberalen afgestuurd in de hoop meer steun te krijgen voor groene energie in het algemeen en voor hun bedrijf in het bijzonder. De lobbyisten vertelden congresleden dat het bedrijf er goed voorstond. Diana DeGette (D-Colo), lid van de Energy and Commerce Oversight and Investigation Subcommittee, was dan ook onaangenaam verrast door het faillissement.

This July, Solyndra's CEO visited my office as well as other members and talked about the strong demand for the company's products and how 2011 revenues were projected to double from 2010. Now as we all know, less than two months later, the company announced it would file for bankruptcy. I'm perplexed how they could be in my office in July, telling me things were looking better and filing for bankruptcy two months later.

Bij dezelfde hoorzitting kregen ook Jonathan Silver, hoofd van het leningenprogramma van het Department of Energy, zijn adjudant Jeff Zients het voor hun kiezen. Vooral afgevaardigde Morgan Griffith (R-Va.) ging er hard in.

Apparently ... Solyndra was here on Capitol Hill speaking to members of Congress indicating everything was on track at the same time that your observer was telling us - was telling you all that there was a problem," Griffith said. "I'm not saying that you all knew they were up here telling fibs, but I am concerned that they were up here telling fibs.

Republikeinen | De Republikeinen waren al niet wild van Obama's groene agenda, maar nu hebben ze echt een stok om mee te slaan. Michelle Bachmann is de enige die dit nu al beseft. Op campagne in Californië heeft ze al meerdere keren uitgehaald naar Solyndra en de president.

The Tea Party organically sprung up across America ... in response to the cash for clunkers, and dollars for dishwashers and money for Solyndra here in California.

Volgens Bachmann is de steun voor Solyndra symptomatisch voor een te grote overheid. Dat is precies de reden waarom de Tea Party is opgestaan.

Bachmann beseft ook dat het nog een lange weg is naar november 2012 en dat er eerst een interne strijd moet worden uitgevochten. In een speech in Cosa Mesta, Californië trekt ze direct de vergelijking tussen president Obama en haar Republikeinse tegenkandidaat Rick Perry. Eerde betichtte ze Perry al van corruptie door tijdens het debat de connecties van de Texaan met een farmaceutisch bedrijf te benadrukken. In Californië zei ze:
It's wrong to abuse executive authority with unilateral action, and of course the governor of Texas admitted as much that he made a mistake. People don't want a president or a governor making decisions based on political connections. It's wrong.
Met Solyndra hebben de Republikeinen eindelijk beleidsmatig hun stok om mee te slaan. Of zoals The Daily Show het noemt: that custom-tailored Obama scandal you ordered is finally here.

Jan Vogel is een van de initiatiefnemers van ElectionDeskUSA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden