NieuwsCacao

Onderbetaalde cacaoboeren uit West-Afrika stellen ultimatum aan chocolade-industrie

Een cacaoboer in zijn plantage in Ivoorkust. Beeld REUTERS
Een cacaoboer in zijn plantage in Ivoorkust.Beeld REUTERS

Chocoladeproducenten moeten kiezen: of ze gaan in op een eis van cacaoboeren in West-Afrika om meer te betalen, of ze kunnen hun chocolade niet meer verkopen als duurzaam. Brancheverenigingen in Ivoorkust en Ghana, waar vandaan 60 procent van alle cacao ter wereld komt, hebben een ultimatum gesteld.

In juli stelden Ivoorkust en Ghana voor een toeslag van 400 dollar per ton cacao op te leggen aan chocolademakers. Cacao wordt, net als veel andere grondstoffen, gekocht met termijncontracten. De gemiddelde prijs voor een ton cacao in december is nu 2372 dollar. Het doel van de toeslag is om de prijs al per oktober op te krikken tot 2600 dollar per ton, zodat iets kan worden gedaan aan de armoede onder Afrikaanse cacaoboeren.

Ultimatum

De Ivoriaanse cacao-industrie, verenigd in de Conseil du Café-Cacao, wijst erop dat er allerlei keurmerken en labels zijn voor duurzaam geproduceerde cacao, maar dat er niks duurzaam is aan de betaling van cacaoboeren. “We kunnen niet doen alsof we samenwerken met boeren, investeren in duurzaamheid en tegelijkertijd weigeren de boeren fatsoenlijk te betalen”, zegt directeur Yves Koné.

Enkele grote fabrikanten, waaronder Mars en The Hershey Company, hebben al gezegd in te gaan op de eis van de cacaoboeren.

Analisten zetten vraagtekens bij de effectiviteit van het ultimatum. Zo is het soms moeilijk om tegen de hogere prijzen in te kopen. Daar komt bij dat hogere cacaoprijzen kunnen bijdragen aan juist de misstanden die de branche wil uitbannen, zoals onderbetaling en schadelijke productiewijzes. Door de hogere prijs kan het aantrekkelijker worden meer te produceren, waardoor de cacaoprijs onder druk komt te staan en beschermde bossen worden gekapt om ruimte te maken voor cacaoplantages.

Lees ook:

‘Eerlijke cacaoprijs kan de boer een glimlach bezorgen’

Dat er weinig vraag naar eerlijke chocola is, is onder meer te wijten aan de consument, zegt Fairtrade Afrika.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden