Onder vacht rashond gaan vaak allerlei kwalen schuil

Deze honden kunnen mensen beter niet kopen, volgens Dier & Recht: van links af Labrador retriever, Duitse herdershond en chihuahua. FOTO'S © AP, AFP Beeld
Deze honden kunnen mensen beter niet kopen, volgens Dier & Recht: van links af Labrador retriever, Duitse herdershond en chihuahua. FOTO'S © AP, AFP

Hondenliefhebbers die overwegen een rashond te kopen, moeten zeker geen Duitse herder, Labrador retriever of Duitse dog kiezen. Dat blijkt uit de Rashondenwijzer, gisteren gepubliceerd door stichting Dier & Recht.

Redactie economie

De 80 rashonden zijn gerangschikt naar ernst en behandelbaarheid van klachten waarmee ze te maken hebben. Mensen die overwegen een hond te nemen zouden eerst op de Rashondenwijzer moeten kijken, zegt Hans Baaij, woordvoerder van de stichting. Ook mensen die al een hond hebben kunnen met de wijzer nagaan of ziektes veroorzaakt zijn door te ver doorfokken.

"De hoeveelheid aandoeningen waarmee rashonden kampen is schrikbarend. Je moet dan denken aan ziektes als epilepsie, kanker, en ook blindheid, ademhalingsproblemen, mank lopen en hartklachten", aldus Baaij, "Ik heb me zelfs laten vertellen dat als je een chihuahua te stevig vastpakt, de oogbollen eruit kunnen vallen."

Hij ziet dat de meeste honden na een aantal jaren weinig energie over hebben, als ze al niet ziek zijn. "De honden zijn zo ver doorgefokt dat het eigenlijk geen honden meer zijn. Dat geldt voor bijna alle rassen. Rashonden zijn ramphonden."

Volgens Baaij valt het voor hondeneigenaren moeilijk te zien wanneer een ras te ver doorgefokt is. "Als een hond kanker heeft, denken veel baasjes dat het simpelweg pech is. Maar dan blijkt het soms toch om een erfelijke ziekte te gaan."

Stamboompapieren en zelfs de garantie van de dierenarts betekenen volgens Baaij nog niet dat een ras gezond is. "Als mensen echt iets om honden geven kunnen ze beter geen rashond kopen", zegt hij.

Honden worden veelal doorgefokt op uiterlijk. Omdat het couperen van staartjes niet meer mag, worden sommige soorten nu bijvoorbeeld zonder staart gefokt, vertelt Baaij. "Maar die staart hebben ze nodig voor allerlei dingen, waaronder communicatie. Ook kunnen staartjes naar binnen gaan groeien als honden zo worden gefokt. "

De enige rassen die volgens Baaij met minder gezondheidsproblemen te maken hebben zijn vechthonden, want "die worden niet op uiterlijk gefokt, maar op kracht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden