Onder Turken overheerst de opluchting

door Erdal Balci

De Turkse premier Tayyip Erdogan lijkt een van de weinigen die in Turkije wakker ligt van het besluit van de Europese Commissie om de onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap deels te bevriezen.

Hoewel de premier heeft laten weten dat dit besluit onacceptabel is, zijn zelfs de meest fervente aanhangers van het Turkse EU-lidmaatschap er opgelucht over.

Een van de bekendste voorstanders van het Turkse lidmaatschap is politicoloog en commentator Etyen Mahcupyan. Hij zegt: „Hoewel Turkije volledig gelijk heeft in de kwestie Cyprus, vind ik het niet erg dat de onderhandelingen daardoor vertraagd zijn. Beide partijen hebben een adempauze nodig. Het is best denkbaar dat Turkije binnen zeven jaar aan de EU-criteria voldoet. Maar de Europeanen hebben psychologisch op z’n minst vijftien jaar nodig om aan het idee te wennen dat Turkije lid wordt van de Europese Unie.”

Ondanks grote druk van Brussel weigert Turkije vliegtuigen en schepen uit Cyprus toe te laten. Als reden noemen de Turken het feit dat het Griekse deel van het eiland een VN-plan voor een hereniging met het Turkse deel heeft verworpen. Hoewel dat Turkse deel het plan van VN-topman Kofi Annan wel goedkeurde, blijven de Turken op Cyprus zuchten onder een embargo. Ankara vindt dat de Europese Unie eerst het Turkse deel uit haar isolement moet halen. Pas daarna willen de Turken hun havens en vliegvelden openstellen voor verkeer uit Cyprus.

Mahcupyan: „Het is van levensbelang dat we zonder al te veel schade door 2007 komen. De huidige regeringspartij AK wil de verkiezingen in 2007 weer winnen. Dan kun je ze geen al te radicale beslissingen laten nemen. Het EU-project van Turkije heeft zo’n historische importantie voor de hele wereld, dat een vertraging van een of twee jaar eigenlijk niets voorstelt. Met het besluit om de onderhandelingen op een paar punten te vertragen heeft de commissie gezegd: we gaan niet overhaasten, maar we zullen er ook niet voor zorgen dat de trein straks ontspoort. Kortom, een zeer wijs besluit.”

De Turkse pers meldt dat de Turkse premier geschokt heeft gereageerd op het besluit van de Europese Commissie. Hoewel Erdogan zelf zich nog niet over het Brusselse besluit heeft uitgelaten, heeft zijn adviseur Egemen Bagis verklaard dat Turkije niet zal toestaan dat de Turkse rechten met voeten worden getreden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden