Onder Saddam drooggelegd moerasgebied herstelt zich snel

(Novum/AP) - De moerassen in Zuid-Irak die volgens sommigen de inspiratie leverden voor de bijbelse Tuin van Eden, zijn in drie jaar tijd aanzienlijk hersteld, heeft een VN-organisatie woensdag gemeld. Het moerasgebied, woonplaats van de zogeheten Moerasarabieren, werd onder de afgezette dictator Saddam Hussein bijna geheel drooggelegd en getransformeerd in een zoutwoestijn. Het was in 2002 nog ongeveer 10 procent van de omvang van 1970; nu omvat het volgens het United Nations Environmental Program (UNEP) een gebied ter grootte van 37 procent van 1970.

Het UNEP toonde in het Japanse Tokyo nieuwe satellietfoto's waarop een snelle toename van plassen en moerasvegetatie te zien valt. UNEP-directeur Klaus Töpfer sprak van 'een snelle wedergeboorte'. Hij signaleerde dat de ontwikkeling niet alleen voor het milieu van groot belang is, maar ook van symbolische waarde is voor het Iraakse volk.

De Moerasarabieren steunden na de Golfoorlog van 1991 de opstand van de sjiieten in het zuiden van Irak. Saddam besloot daarop tot de drooglegging van hun habitat, het 9.000 vierkante kilometer grote moerasgebied tussen de rivieren de Tigris en de Eufraat. Een uitgebreid stelsel van dammen, dijken en kanalen zorgde ervoor dat in 2002 nog slechts 760 vierkante kilometer van het oorspronkelijke gebied resteerde. In 2001 voorspelden ecologen dat het volledige gebied in 2008 zou zijn verdwenen.

De restauratie, die voor een groot deel kon worden uitgevoerd dankzij Japanse financiële steun, heeft inmiddels geleid tot herstel van een groot deel van de schade. De moerassen omvatten nu 3.500 vierkante kilometer.

De Iraakse minister van waterbeheer Abdul Latif Jamal Rashid erkende op een conferentie over waterbeheer in Stockholm dat het moeilijk is het gehele moerasgebied in zijn oude glorie te herstellen. Hij zei evenwel te hopen dat over drie jaar 80 procent is herwonnen.

Het UNEP waarschuwde dat meer onderzoek van bodem- en waterkwaliteit nodig is om inzicht te krijgen in het herstel. Töpfer zei dat het nog jaren zal duren voor de moerassen geheel zijn hersteld.

De restauratie begon na de val van Saddam in 2003 met het doorsteken van dammen en dijken die waren aangelegd. De VN maakten vorig jaar bekend dat Japan ruim 10 miljoen euro ter beschikking had gesteld voor herstel van het moerasgebied en verbetering van de levensomstandigheden van de ongeveer honderdduizend bewoners. Het programma voorziet nederzettingen van waterzuiveringsinstallaties en sanitair, en herstelt de rietvelden die dienst doen als natuurlijke filters. Ongeveer 250 Irakezen worden opgeleid in moerasbeheer en -restauratie.

Azzam Alwash, directeur van de non-gouvernementele organisatie Eden Again, zei in Tokyo dat een van de problemen wordt gevormd door dammen die in de jaren '90 in het omliggende gebied zijn gebouwd, met name in Turkije. De dammen verstoren de natuurlijke watercycli die de moerassen voeden. Volgens Alwash gaat het er vooral om de biodiversiteit te herstellen. "En die biodiversiteit neemt niet toe tenzij wij haar reproduceren", zei hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden