Onder invloed van het Engels wordt geweven soms gewoven

Sterke en gemengde werkwoorden hebben de neiging om zwak te worden. Daar is al vaker over geschreven in deze rubriek. Soms is dat acceptabel: geen lezer zal nog bezwaar maken als een schrijver het werkwoord meten in de verleden tijd niet vervoegt als mat, maar als meette. Ervaarde is een prima alternatief voor ervoer en het zal ook wel geen eeuwen meer duren voor aanbeveelde een aanvaardbaar alternatief van aanbeval is.

De omgekeerde beweging, waarbij een zwak werkwoord sterk vervoegd wordt, is veel zeldzamer. Een uitzondering daarop is weven. Van oudsher wordt weven vervoegd als weefde, geweven, maar in plaats van het deelwoord geweven lezen we ook geregeld gewoven. Ook in Trouw, waarin al eens sprake was van vezels die werden 'gesponnen tot garen en daarna gewoven tot doek'.

Wanneer dit deelwoord als een bijvoeglijk naamwoord wordt gebruikt, is gewoven al bijna gewoner dan geweven. Zo is in de media sprake van 'met de hand gewoven' stoffen, smokkelwaar 'in gewoven zakken' en kledingvoering 'van gewoven materiaal'.

Ook figuurlijk wordt gewoven geregeld gebruikt. Zo noemde een krant enige tijd geleden het nummer Bohemian Rhapsody van de popgroep Queen 'een aan elkaar gewoven stuk van verschillende liedjes'.

Gewoven is weliswaar een oude regionale variant van geweven, maar de recente opkomst van gewoven wordt verklaard vanuit Engelse invloed. Op kledinglabels worden geweven stoffen namelijk vaak woven genoemd (het deelwoord van to weave). Ook non-woven staat op veel labels. Dat heeft de variant gewoven een sterke impuls gegeven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden