Onder de veertien? Niet op het veld, maar in de klas

Nederlandse zadenbedrijven pakken met wisselend succes kinderarbeid in India aan

Hoe lukte het zaadleverancier Nunhems uit Limburg om in drie jaar tijd kinderarbeid te bannen van Indiase productievelden? En waarom lukte dat het Noord-Hollandse Bejo Zaden niet?

Het is een interessant rapportje: 'A tale of two companies' van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stop Kinderarbeid. In 2010 schudde de LIW Nunhems en Bejo wakker: op de velden in de Indiase deelstaat Karnataka waar zij tomaten- en peperzaden lieten telen, werkten kinderen van onder de 14 jaar, die eigenlijk op school dienden te zitten. Vooral in de peperzadenteelt ging het mis: op de velden waar voor Nunhems werd verbouwd, was 12,5 procent van de landarbeiders jonger dan 14 jaar, bij boeren die werkten voor Bejo's Indiase partner Sheetal was dat ruim 24 procent.

Kinderarbeid, daar is iedereen tegen, maar wat doe je eraan vanuit het verre Nederland? Directeur Gerard Oonk van de LIW: "Nunhems is eigendom van het Duitse Bayer en dat had al eens een vergelijkbare kwestie gehad in de productie van katoenzaad. Bayer heeft Nunhems stevig aangesproken en dat is direct in actie gekomen. Bedrijven hebben er alle belang bij dat ze niet met kinderarbeid worden geassocieerd. Het tast hun goede naam aan."

Dus stelde Nunhems een zerotolerancebeleid in voor zijn producenten in Karnataka. Meldde zich een veertien-minner, dan moest die weggestuurd. Een team van dertig man ging letterlijk de boer op om mensen voor te lichten, maar ook om te controleren of kinderen echt werden geweerd. Boeren die de fout in gingen, werden bestraft, op goed gedrag stond een bonus. Nunhems zette een programma op om kinderen terug naar school te leiden.

Het resultaat is ernaar, stelde de LIW's Indiase partnerorganisatie eind 2012 vast: zij trof bij Nunhems geen kind meer aan in de tomaatzaadteelt en drie kinderen bij de peperzaden, ofwel 1,7 procent van alle werknemers. Bejo Sheetal scoorde bij herinspectie vorig jaar aanzienlijk slechter: 17,8 procent van de arbeiders in de peperzadenteelt was jonger dan 14 jaar, in de tomatenzaden was 12 procent kind.

"Wij voelen ons zeer aangesproken, net als drie jaar geleden", zegt directeur John-Pieter Schipper van Bejo. "Wij hebben toen direct in contracten opgenomen dat we kinderarbeid en onderbetaling niet toestaan. De teeltbegeleiders die vanuit Sheetal de boeren bezoeken, zouden een oogje in het zeil houden. Ik kom regelmatig in India, en kinderarbeid is een vast gespreksonderwerp."

Het heeft onvoldoende geholpen, stelt hij nu vast. Nadat de LIW hem van de nieuwe resultaten op de hoogte stelde, heeft hij het Indiase Sheetal - waarmee Bejo een joint venture vormt - gemeld dat hij alle orders opschort tot ze hun zaken op orde hebben. Sheetal betaalt voortaan een bonus aan Indiase telers die kunnen aantonen dat ze geen kinderen in dienst hebben en die volgens de regels betalen.

Schipper: "Wij hebben geen enkel economisch belang bij kinderarbeid of onderbetaling. Anders dan in de kledingindustrie in Bangladesh, waarover we vreselijke verhalen horen de laatste tijd, is het drukken van de prijs in onze sector niet van belang. Des te meer reden voor ons om bij te dragen wat wij kunnen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden