Onder de douche plassen om de wereld te redden

Een wandelaar neemt een verkoelende douche op de eerste dag van de Vierdaagse op de Oosterhoutsedijk in Lent. Beeld ANP
Een wandelaar neemt een verkoelende douche op de eerste dag van de Vierdaagse op de Oosterhoutsedijk in Lent.Beeld ANP

Eigenlijk doet iedereen het weleens, het toegeven is een tweede. Plassen onder de douche is efficiënt, toch rust er een taboe op het uithangen van de gele vlag onder de waterstraal. Daarom lanceerden studenten in Engeland de 'Go with the flow' campagne.

Bas Baas

Door te plassen onder de douche bespaar je water en tijd, zeggen studenten van de University of East Anglia in Engeland. Momenteel spoort de universiteit vijftienduizend leerlingen aan om de eerste plas van de dag onder de douche te plegen.

Het initiatief is bedacht door twee studenten, Debs Torr en Chris Dobson. Ze spraken met de BBC over het multitasken onder de douche: "We zijn even aan het rekenen geweest en wanneer deze campagne succesvol is, kunnen we met het bespaarde water 26 keer een zwembad van Olympische afmetingen vullen."

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen heeft een verlicht plassend mannetje onthuld op urinoirs in de stad om wildplassers tegen te gaan. Beeld anp
De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen heeft een verlicht plassend mannetje onthuld op urinoirs in de stad om wildplassers tegen te gaan.Beeld anp

'Ze vinden het goor'
Dat betekent wel dat de studenten van de UEA een jaar lang iedere ochtend onder de douche moeten plassen. De plannen zijn nog niet zo makkelijk verwezenlijkt, zien de initiatiefnemers. Niet alle studenten zijn blij met de actie. "We krijgen veel verschillende reacties", vertelt Dobson. "Sommige studenten omarmen het idee, anderen haten het, ze vinden het goor."

Maar is het initiatief dan wel zo fris, zitten er geen hygiënische nadelen aan de plas in de douche? Dobson ziet geen problemen: "Zo lang het douchewater loopt is het niet onfris en zijn er geen gezondheidsrisico's". Het douchewater en de zeep spoelen de urine weg.

Waterende marsmannetjes
Vijf jaar geleden ontstond er al eenzelfde soort initiatief in Brazilië en Portugal, opgezet door milieuactivisten. Er werd een reclamecampagne opgezet waarbij mensen, dieren en marsmannetjes waterden onder de douche. Volgens de organisatoren was de campagne een groot succes, maar de concrete effecten zijn moeilijk te controleren.

Douchen en doorspoelen staan in Nederland bovenaan de lijst van waterverbruik. In 2013 was het urineren onder de douche hier tijdelijk in de media. De Drentse wethouder Bert van Aa en Hunze riep zijn gemeentebewoners toen ook al op om de plas in de doucheput te laten lopen. De GroenLinks-politicus voegde zelf de daad bij het woord, zei hij in een interview.

Overstroomde urinoirs in de Pathé in Rotterdam. Beeld anp
Overstroomde urinoirs in de Pathé in Rotterdam.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden