Onder coach Orie lijkt schaatsen een teamsport

wk afstanden | Collegialiteit leverde de ploeg van Team Lotto-Jumbo in Zuid-Korea ongekende successen op.

Zou schaatsen dan toch een teamsport zijn? Het individuele karakter van 's lands populairste wintersport leek ver weg op het olympische ijs van Gangneung in Zuid-Korea, waar het team van coach Jac Orie op één na alle wereldtitels van het afstandentoernooi veroverde.


Sven Kramer en Kjeld Nuis pakten er ieder twee, Jan Smeekens won een hele mooie op de 500 meter en Douwe de Vries had een groot aandeel in de Nederlandse triomf bij de ploegachtervolging. Orie lijkt de spreekwoordelijke chemie in de equipe van Team Lotto-Jumbo te hebben gebracht.


De schaatsers etaleerden een collegialiteit die in hun individuele wereldje zeldzaam is. "Voel je de spanning al?", jent Kramer goedaardig richting Nuis. Ze noemen elkaar gentlemen (Nuis over Smeekens) en helpen elkaar bij de voorbereiding als het de eigen belangen niet schaadt. Meestal heeft een 'vriendenploeg' niet zoveel sportief succes.


Nuis zette in feite een logische stap naar de wereldtitel nadat hij in alle internationale kilometers in de aanloop ongeslagen bleef. Lang leek hij de man die op het beslissende moment zijn reputatie niet kon bekronen, maar tijdens de voorolympische WK zag hij na zijn rit tegen Kai Verbij de winnende tijd (1.08,26) op het bord staan.


Ontspannen voegde Nuis gisteren een tweede titel toe, door drievoudig kampioen Denis Joeskov uit Rusland op de 1500 meter te verslaan (1.44,36). "Ik denk dat we elkaar naar een hoger niveau trekken. Laat die Olympische Spelen maar komen. Dit is mijn favoriete baantje." Nuis denkt dat hij volgend jaar pas drie dagen voor de 1000 meter in Zuid-Korea moet arriveren. Van een verslaggever vernam hij dat de 1000 meter pas op de slotdag staat geprogrammeerd. Dat zou Kramer nooit overkomen.

Klassieker

Kramer tegen Bergsma is een klassieker op de lange afstanden. Twee Friezen, één gedachte: winnen. In Gangneung was het Kramer die met 12.38,89 (twee seconden boven het wereldrecord van 12.36,30) zijn tegenstander uitdaagde. Bergsma ging de strijd aan met moedige ronden van onder de dertig seconden, waar Kramer zich 30,4 en 30,5 had gepermitteerd. In de zeventiende ronde zette Bergsma nog een tandje bij om de Duitser Geisreiter in te halen. Op 7200 meter gaf de klok een ronde van 29,6 aan. Dat was te snel. Het leidde tot een ineenstorting, zoals de man uit Aldeboarn eerder in Berlijn en vorig seizoen overkwam. De slotronde van 34,0 sprak boekdelen.


"Die versnelling is me op de poten geslagen", veronderstelde Bergsma. "Als ik de race beter indeel, dan pak ik hem gewoon." Kramer hield aan zijn rit de wereldtitel, zijn vijfde op die afstand, en een Nederlands record over. "Dat laatste maakt me niet veel uit", counterde hij laconiek.


Schaatsen een teamsport? Nou nee. Na de mislukte race met massastart foeterde Bergsma collega Gary Hekman uit. Beiden hadden de beslissende ontsnapping gemist, waarna de Amerikaan Joey Mantia naar de winst reed, voor Alexis Contin, een Fransman uit de ploeg van Orie. Bergsma meent dat volgend jaar toch maar een teamgenoot naar de Spelen moet worden meegenomen. Hekman had schielijk de bus naar het hotel genomen. Het spreekt voor zich dat beiden behoren tot concurrerende commerciële ploegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden