Onder boeven

Zodra de Tweede Kamer zich waagt aan een debat over misdaad en straf, herinner ik mij graag een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw, in de tijd dat de huidige minister van justitie nog tevergeefs en ook niet zo hard -want ik heb hem nooit gehoord en de VVD had altijd wel een paar van dat soort onderwerpen paraat- riep dat de criminaliteit explosief steeg.

Ruud Verdonck

Uit die cijfers bleek dat ruim 75 procent van alle mannen en bijna 40 procent van de vrouwen zich in het voorafgaande jaar schuldig hadden gemaakt aan een misdrijf. Ze lieten dat de enquêteurs op vrijwillige basis weten. Bij mannen scoorden rijden onder invloed, vechten, belastingfraude en zwartrijden zeer hoog, bij vrouwen was zwartrijden favoriet, gevolgd door winkeldiefstal en belastingfraude. Het stelen van geld en fietsen was bij beide groepen opvallend weinig in trek, hoewel ik in het publieke discours voornamelijk mensen hoor die daar nu juist het meeste last van hebben. Met een beetje geluk zit je al gauw aan een stuk of tien deelnemers aan zo'n kamerdebat, ik zou zeggen: reken maar uit en bepaal zelf het daderprofiel. Maar ik bedenk dat soort dingen óók bij de serie 'De tien geboden' als iedereen zich desgevraagd herinnert alleen in de jongensjaren een keer een balpen te hebben gepikt en daar nog steeds spijt van heeft. Dat soort van perspectief, daar ben ik gek op.

Als ik hoor dat ons poldermodel gestoeld is op harmonieus overleg tussen werkgevers, werknemers en overheid, dan hou ik daar nu een berichtje naast waaruit blijkt dat vorig jaar de werknemers voor de helft méér zijn gaan frauderen qua premies en uitkeringen, terwijl de werkgevers een stijging vertoonden met een derde.

Of neem dat gedoe onlangs over de excessieve zelfverrijking van topmanagers in Nederland, waarvan Kok ineens niks meer durfde te vinden in afwachting van onderzoeken die tijdens de vakantie zullen verschijnen. Gisteren las ik dat in een beetje onderneming op Europees niveau per jaar de werknemers gemiddeld voor 14,7 miljoen gulden frauderen en pikken. Waaraan ik dan denk? Aan Buys Ballot en aan de wet van de communicerende vaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden