'Ondenkbaar dat vrouw alleen door blindheid zo leed'

Braille lezen. Beeld thinkstock
Braille lezen.Beeld thinkstock

Blindheid als enige reden voor hulp bij zelfdoding? Rob van Vliet, secretaris van de Oogvereniging, kan het zich nauwelijks voorstellen. Van Vliet (67) was adviseur beleidsstrategie bij KPN en is al sinds zijn vroege jeugd blind.

Zaterdag meldde deze krant dat de Levenseindekliniek in 2012 een 70-jarige vrouw hielp om te sterven, omdat ze ondraaglijk leed onder haar blindheid. Alle vijf Regionale Toetsingscommissies Euthanasie bestempelden de stervenshulp als zorgvuldig.

Van Vliet gelooft dat best. Maar niet dat blindheid de enige reden was voor het 'ondraaglijk lijden' van de vrouw, die al diverse zelfmoordpogingen had gedaan. "Ik had nog niet eerder over deze zaak gehoord. Maar het klinkt zo simplistisch. Er moet met meer aan de hand zijn geweest met deze vrouw. Voor mij is ondenkbaar dat ze alleen door haar blindheid ondraaglijk leed."

Doodswens
Niet dat alle 60.000 blinden in Nederland altijd het zonnetje in huis zijn. "Ik ken voorbeelden van mensen die het heel moeilijk hebben, of hebben gehad, met het accepteren van hun blindheid. Vooral mensen die op hogere leeftijd in korte tijd volledig blind worden, hebben het daar zwaar mee. Die zijn ongelooflijk onthand. Maar de meesten krijgen na een moeilijke periode hun leven weer op de rails. Daar kunnen ze goede professionele hulp bij krijgen. Er zijn ook blinden die een einde aan hun leven maken, ja. Blindheid maakt niet zo gelukkig dat er nooit eens iemand een doodswens heeft." Maar de specialist ouderengeneeskunde Lia Bruin, die voor de Levenseindekliniek de blinde vrouw het dodelijke drankje aanreikte, heeft volgens Van Vliet niets begrepen van hoe het is om blind te zijn.

Van Vliet: "Deze arts beschrijft dat ze zich kon invoelen in het lijden van de blinde vrouw, door zich voor te stellen dat ze met haar eigen kleindochter in zee zou staan en bang zou zijn haar kwijt te raken in de golven. Als je daar bang voor bent, ga je gewoon niet met je kleinkind de zee in, dat lijkt me logisch. Blinden zijn toch niet achterlijk. En misschien vinden ze het dan jammer dat ze dat niet met hun kleinkinderen kunnen doen. Maar dat komt niet in de buurt van ondraaglijk lijden. Opname in een verpleeghuis, de dood van een partner, ik kan me allerlei situaties voorstellen die een stuk heftiger zijn."

Bij de Oogvereniging, organisatie voor blinden en slechtzienden, is geen advies ingewonnen over deze euthanasiezaak. En professionele blindeninstellingen zouden volgens Van Vliet nooit ondersteund hebben dat blindheid op zich een zo ondraaglijk lijden veroorzaakt. Dat is zijn vrees: dat de toetsing misschien wel zorgvuldig was, maar niet werd uitgevoerd door mensen die enig idee hebben wat het betekent om blind te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden