Ondanks wateroverlast zit de kerk voller dan anders

Van de redactie religie & filosofie

amsterdam – In de wateroverlast in Engeland is eerder Gods liefde dan Gods wraak te zien, vindt de Britse geestelijke Paul Williams. De anglicaan is verbonden aan de kerk in Tewkesbury, in het gebied in het westen van Engeland, dat getroffen is door overstromingen.

Tienduizenden hebben zich de afgelopen week ingezet om het water te keren en gedupeerden op te vangen. In die samenwerking ziet kanunnik Paul Williams de liefde van God, zei hij deze week tegen journalisten die het ondergelopen gebied bezochten. De twaalfde-eeuwse kerk van Tewkesbury staat met de voeten in het water. Toch hebben streekgenoten van wie het huis onbewoonbaar is geworden, er toevlucht gezocht.

Of de hevige regenval gezien kon worden als straf van God voor het materialisme van de Britten en vrijheden die homo’s hebben, vroegen de journalisten. Welnee, zei kanunnik Williams. Hij zag vooral goddelijk ingrijpen bij gewone mensen die elkaar nu helpen in moeilijke omstandigheden.

Eerder had de anglicaanse bisschop van Carlisle, Graham Dow, het wassende water wel uitgelegd als een daad van een toornige God die geïrriteerd zou zijn door over de arrogantie van de wereld.

In de bijna ondergelopen abdijkerk van Tewkesbury gaan de vieringen gewoon door. Het is er alleen veel drukker dan anders. Er komen mensen die anders nooit naar de kerk gaan. Ook bieden buurtgenoten die weinig bij de kerk betrokken zijn, belangeloos hulp aan bij het plaatsen van zandzaken die het water moeten tegenhouden.

Het Leger des Heils deelt voedsel uit en verzorgt noodopvang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden