Ondanks meer nieuwbouw blijven de huren stijgen

Beeld TR beeld

De vrije huursector is nog altijd overspannen. Gebrek aan huurhuizen in het middensegment drijft de prijs almaar op.

Niet eerder betaalde een Nederlander gemiddeld meer dan duizend euro voor een huurwoning in de vrije sector. Ondanks dat er steeds meer nieuwbouw bij komt, neemt het woningtekort in de vrije sector nog altijd toe. De oplossing: nog meer bouwen. En dan geen eenheidsworst, maar op maat.

"Overspannen", zegt Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM, op de vraag hoe de vrije huursector in één woord te vatten. Gisteren presenteerde de NVM samen met branchevereniging Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) de huurmarktcijfers over het tweede halfjaar van 2017. De cijfers hebben betrekking op bijna 31.000 huurtransacties in de vrije sector (vanaf 710 euro per maand) en betreffen prijzen die nieuwe huurders zijn gaan betalen.

Middensegment

Die huursom nam gemiddeld met 2,5 procent toe tot 1020 euro per maand. Daarmee valt de prijs van een gemiddelde huurwoning in de vrije sector inmiddels buiten het 'middensegment' van 710 tot 1000 euro huur per maand. Door enorme tekorten in dat middensegment stijgt de prijs van huurwoningen in grote steden nog veel harder dan het landelijk gemiddelde. Amsterdam blijft het duurst, in Almere steeg de prijs het hardst. De hoge prijzen houden doorstroming in de woningmarkt tegen: de huurprijs van zittende huurders stijgt veel minder hard.

Daarvoor is maar één oplossing zegt Jaarsma: meer nieuwbouw. "Ja, er kwamen afgelopen jaar meer woningen bij dan in de jaren daarvoor, maar nog altijd niet voldoende om iedereen te huisvesten. In 2017 kwamen er - in alle sectoren - 62.000 woningen bij, dat hadden er minimaal 80.000 moeten zijn. Nog altijd komen we in Nederland zo'n 200.000 woningen tekort omdat er in de crisis veel te weinig is gebouwd."

Eenheidsworst

Maar niet alleen het aantal nieuwe woningen speelt een rol, ook het soort. NVM en VGM NL zien vooral eenheidsworst in de vrije huursector. "Er komen veel appartementen bij, soms ook nog eens relatief klein, zoals in Utrecht. Er moeten meer grote appartementen komen van minimaal honderd vierkante meter. En ook naar grondgebonden woningen is veel vraag. Naar die vraag moet je bouwen, dat gebeurt nu niet", aldus Jaarsma.

Ook online huurplatform Pararius publiceerde gisteren cijfers. Niet alleen de huurprijs stijgt, ook de vraag naar huurwoningen. Bij Pararius stonden er in het laatste kwartaal van 2017 55.500 woningzoekenden ingeschreven, een toename van 37 procent ten opzichten van een kwartaal eerder.

Amsterdam

Huren in de Nederlandse hoofdstad blijft veel duurder dan in andere steden. Het middensegment (710 - 1000 euro per maand) is in Amsterdam vrijwel afwezig. De oververhitte koopwoningmarkt in Amsterdam heeft er voor gezorgd dat betaalbaar huren voor steeds meer mensen onmogelijk wordt. Dit effect wordt versterkt doordat Amsterdam de hoogste bevolkingsgroei van Nederland kent.

Utrecht

Utrecht stuurt aan op betaalbare nieuwbouw. Dat lukt deels: betaalbaarheid gaat ten koste van ruimte. Veel nieuwe appartementen vallen in de klasse 40-75 vierkante meter. De gemiddelde huurprijs daalde wel fors: met 20 procent. Dit komt omdat er meer huurders in nieuwe appartementencomplexen in de wijk Leidsche Rijn gingen wonen, en minder in de soms wel twee keer zo dure (en volle) binnenstad.

Almere

De grootste stijging van de gemiddelde huurprijs werd in het tweede halfjaar van 2017 gerealiseerd in Almere. Per vierkante meter betaalden nieuwe huurders liefst 18,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verhuurde woningen in het ten opzichte van Amsterdam gunstig gelegen stadsdeel Almere Poort groeide fors. Die wijk is duur, mede vanwege de grote vraag naar huurwoningen.

Groningen

Zowel in de provincie als de stad Groningen daalde de gemiddelde huurprijs een klein beetje. Dit komt echter niet door aardbevingen. In Groningen worden veel kantoren omgebouwd tot woningen in een betaalbaar segment. Het aantal studentenwoningen wordt beperkt om de woningbehoefte op peil te houden. Grote verschillen in huurprijzen tussen de binnenstad en buitenwijken drukken de gemiddelde prijs.

Lees ook: Alternatieve oplossingen nodig voor tekort huurwoningen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden