Ondanks kritiek voelt Leers steun voor uitzettingsbeleid

Schiphol Oost waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven. Een groepje gelovigen houden hier een paaswake. Beeld
Schiphol Oost waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven. Een groepje gelovigen houden hier een paaswake.

Ondanks dat de Commissie Integraal Toezicht Terugkeer (CITT) in haar jaarverslag constateert dat er nog altijd veel mis gaat bij de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers, voelt minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zich gesteund in zijn beleid.

Het rapport dateert van twee weken geleden. In een reactie die hij vanavond naar de Tweede Kamer stuurde, constateert Leers dat de commissie geen kritiek heeft op de bejegening van de vreemdelingen die ons land gedwongen moeten verlaten.

Toch blijkt uit het rapport dat er nog altijd veel mis gaat bij de uitzettingen. Ten opzichte van 2009 zijn er vorig jaar meer uitzettingen geannuleerd vanwege geweld door uitgeprocedeerden.

Leers nuanceert deze cijfers. Volgens de minister is er ongeveer tien keer door vreemdelingen verzet gepleegd bij begeleide uitzettingen en ongeveer 225 keer bij onbegeleide uitzettingen. In de meeste gevallen ging het volgens de bewindsman om verbaal verzet.

De commissie stelt in haar jaarverslag dat zij met 'enige verwondering' heeft kennisgenomen van het feit dat vele malen verzet is gepleegd tegen ambtenaren in functie, en dat slechts eenmaal proces-verbaal is opgemaakt.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat de vreemdelingenpolitie regelmatig uitgeprocedeerde asielzoekers te laat aanvoert voor uitzetting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden