Ondanks generale kan Floriade zonder files en verkeersoverlast

AMSTERDAM - Op de generale repetitie, anderhalve week geleden, raakten de toegangwegen tot de Floriade nog verstopt. Toch mag de toevoer van publiek geen probleem vormen wanneer morgen de tuinbouwtentoonstelling in Haarlemmermeer opengaat.

Ruim drie miljoen bezoekers verwacht de Floriade in een halfjaar: van 6 april tot 21 oktober. Op zonnige zomerdagen zal er vast wel eens een file staan, maar veel verkeershinder mag de polder er niet van hebben. De infrastructuur is de afgelopen jaren drastisch aangepakt: het openbaar vervoer is sterk uitgebreid en een nieuwe weg (de N205) maakt Vijfhuizen, Hoofddorp en Nieuw-Vennep beter bereikbaar.

De Zuidtangent, de snelle busverbinding tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam-Zuidoost, is klaar om stromen bezoekers 'voor de deur' af te zetten. De Zuidtangent, half januari in gebruik genomen, heeft zo'n 300 miljoen euro gekost. En dan ligt er alleen nog het kerntraject; in de toekomst moet de bus van IJmuiden tot het nieuwe Amsterdamse stadsdeel IJburg rijden. De organisatie van de Floriade is ingenomen met de Zuidtangent en prijst de langste vrije busbaan ter wereld, waarover in de spits elke 7,5 minuten een bus rijdt, nadrukkelijk aan.

Toch zullen de meeste dagjesmensen met de auto komen. Die kunnen ze kwijt op een fors parkeerterrein, bereikbaar via de N205, ofwel de Drie Merenweg. Deze vorige week opgeleverde weg wordt nu al de levensader van de Floriade genoemd.

De vierbaansweg meet 15 kilometer en loopt vanaf knooppunt Rottepolderplein (A9) tot Nieuw-Vennep, waar hij via de N207 weer aansluit op de A4. De aanleg duurde zes jaar en kostte 120 miljoen euro. Haarlemmermeer en Schiphol zijn ook na de Floriade gebaat bij de weg, die nieuwbouwwijken in Vijfhuizen, Hoofddorp en Nieuw-Vennep ontsluit en de bereikbaarheid van de luchthaven vergroot.

Vooral de laatste maanden zorgden de werkzaamheden voor files en vertragingen rond Rottepolderplein. Het verkeer is daar nu van verlost, maar de plannen voor meer werk liggen al klaar. Vorige week bereikten de provincie en Haarlemmermeer overeenstemming met Schiphol en Amsterdam over de financiering van een omlegging van de A9, die nu nog door Badhoevedorp loopt. De gemeente probeert minister Netelenbos -inwoonster en oud-wethouder van Haarlemmermeer- over te halen nog voor de kamerverkiezingen in te stemmen met de omleiding.

De Floriade verwacht drie tot vier miljoen bezoekers, van wie naar schatting een miljoen uit het buitenland komen.

Voor bewoners van de Randstad heeft de ANWB een vier kilometer lange fietsroute door Zuid-Kennemerland uitgezet, waarin ook het pontje bij Cruquius is opgenomen. Het elektrisch aangedreven fiets-voetveer, dat op termijn moet plaatsmaken voor een brug, is sinds deze week weer in de vaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden