Ondanks export en verbruik blijven de reserves groeien

Van onze correspondent GRONINGEN, ASSEN - De Nederlandse aardgasvoorraad is opnieuw groter geworden. Dit ondanks het feit dat de Nederlandse Gasunie het afgelopen jaar een grotere hoeveelheid aardgas verkocht dan het jaar ervoor.

Hoewel de Gasunie in 1995 bijna 83 miljard kubieke meter aardgas afleverde aan binnen- en buitenland, was de aardgasvoorraad aan het eind van het afgelopen jaar nog aanzienlijk groter dan aan het begin. Want werden de totale voor de toekomst beschikbare hoeveelheden aardgas begin '95 nog geraamd op 2355 miljard kubieke meter, een jaar later werd die hoeveelheid, ondanks de verkopen, geschat op 2500 miljard kubieke meter.

De Gasunie maakte gisteren bekend dat vorig jaar 0,9 miljard kubieke meter gas meer is afgezet dan in 1994, vooral dank zij de koude decembermaand. De verkoop van aardgas in 1995 levert waarschijnlijk 16,8 miljard gulden op, dat is 1,2 miljard meer dan in 1994.

Nederland verkeert al jaren in de comfortabele situatie dat hoeveel aardgas er ook wordt verbruikt of geëxporteerd, aan het eind van het jaar de voorraad nog groter blijkt dan aan het begin. Alleen in 1994 werd de reservevoorraad wat lager ingeschat dan het jaar ervoor. Ook op lange termijn zit Nederland er wat de voorraden aardgas betreft nog warmpjes bij. Want werd in 1975 de aardgasreserve nog geschat op 1955 miljard kubieke meter, in 1985, tien jaar van export en verbruik later, werd die reserve geschat op 2200 miljard kubieke meter. En nu, begin 1996, rekent de Gasunie er dus op dat voor de toekomst nog 2500 miljard kubieke meter beschikbaar is.

“Bij de reservevoorraden gaat het deels om bewezen reserves, deels om geschatte reserves die de gasproduktiemaatschappijen denken te kunnen vinden, en voor een ander deel om import. Van de reserve van 2500 miljard gaat het om een bewezen voorraad van 1900 miljard kubieke meter”, licht Bakker toe.

Dat de Gasunie de totale reserve heeft opgewaardeerd in vergelijking tot begin vorig jaar heeft drie oorzaken. De produktiebedrijven hebben betere verwachtingen van de nog te vinden aardgasreserves. Ook schatten ze de voorraden in de bestaande velden wat groter in. “En ten derde hebben we besloten de import iets te vergroten”, aldus Bakker.

In elk geval heeft Nederland nog genoeg aardgas om de komende 25 jaar te kunnen blijven exporteren. Daarna blijft nog 600 miljard kubieke meter aardgas over, voldoende voor tien jaar binnenlands verbruik. “Het ziet er dus gunstig uit voor Nederland, op Europees en wereldniveau. We hebben voor de komende decennia een eigen energievoorraad.”

Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) in Assen noemt de Nederlandse aardgassituatie 'uiterst gunstig'. Volgens woordvoerder F. Duut was 1995 voor aardgasvondsten beter dan 1994. De exacte cijfers worden binnenkort bekendgemaakt, maar in alle kleinere veldjes samen werden afgelopen jaar 'enkele tientallen miljarden' kubieke meter aardgas gevonden. Het gaat onder meer om vondsten in Moddergat, Anjum en Metslawier in Friesland.

Ook in 1996 verwacht de Nam nieuwe en grotere gasvoorraden aan te boren. “Deze maand gaan we boren onder de Waddenzee, vanuit Lauwersoog. Zoals bekend hopen we daar een veld van 100 tot 200 miljard kubieke meter aan te treffen.” De Nam hoopt vurig op vergunningen om ook op de Waddenzee zelf te kunnen boren, maar gaat ook elders in Nederland op zoek naar gasvelden.

Al deze ontwikkelingen zijn voor Gasunie nog geen aanleiding om met de buitenlandse afnemers te onderhandelen over verlenging van de exportcontracten. Die contracten lopen af vanaf het jaar 2010. “We gaan er vanuit dat het einde van die contracten ook het einde betekent van de export”, aldus Bakker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden