Ondanks de puinhoop gloort er hoop

Chaos bij knvb | Oranje gaat in tijden van grote onrust weer voetballen, te beginnen vanavond in een oefenduel met Griekenland. De aanloop naar het WK-kwalificatietoernooi in vier delen.

HENK HOIJTINK en REDACTIE SPORT

De voorgeschiedenis

Tja, waar te beginnen in de chaos van Oranje en de KNVB? Bij de opgestapte directeur Bert van Oostveen dan toch maar. Dick Advocaat ging als net aangetreden assistent alweer weg, zijn beoogde opvolger Ruud Gullit kwam niet, assistent Marco van Basten vertrekt naar de wereldvoetbalbond Fifa en teammanager Hans Jorritsma moet weg - hoe weinig het een soms met het ander te maken heeft, het beeld is er een van totale chaos, en het is met Van Oostveen allemaal begonnen.

Ga maar na: wanneer was het voor het laatst rustig bij Oranje? Van 2012 tot 2014, toen Louis van Gaal op zijn indringende wijze als bondscoach de scepter zwaaide. Hij wilde nog een WK meemaken, hij maakte de dienst uit, hij bepaalde dat het maar twee jaar zou duren. Daarna maakte Van Oostveen op eigen kracht keuzes: voor de falende Guus Hiddink als bondscoach en in het vroegste stadium al voor de als hoofdcoach onervaren Blind als diens opvolger.

Voor de opvolging van Van Oostveen is niet even de tijd genomen - sterker, zijn voormalige rechterhand Gijs de Jong, een identiek bestuurder, werd prompt naar voren geschoven. De vraag is of hij orde kan scheppen. Dat zou er maar één kunnen, klinkt het: Louis van Gaal.

undefined

De technisch directeur

Het bekt lekker in deze tijden, maar zo gek of incapabel zijn ze bij de KNVB toch niet dat ze daar ook niet aan hebben gedacht. Van Gaal was de eerste kandidaat voor de nieuwe functie van technisch directeur, maar hij wilde niet.

Dat is begrijpelijk vanuit zijn gezichtspunt, in zijn nadagen waarin hij wellicht de mogelijkheid open wil houden om zich als trainer nog te revancheren voor zijn laatste klus bij Manchester United, dat hem in mei ontsloeg. Misschien houdt hij het ook wel voor gezien, maar laat toch aangetekend zijn dat de voorlopig zo stuurloze KNVB deze gereputeerde stuurman wilde hebben.

Oud-doelman Hans van Breukelen werd technisch directeur. Hij is er één van het managementdenken, breedsprakig, soms te breedsprakig - dat roept gauw scepsis op in de eendimensionale voetbalwereld. Waarom zou hij met zijn voetbalachtergrond niet capabel zijn? Maar hij is iemand op wie gauw geschoten gaat worden.

Hij kwam niet tot een akkoord met Gullit, aan wie hij geen clausules wilde toestaan. Zo vreemd leek dat niet. Maar de pijlen richten zich op Van Breukelen, die volgens de loslippige Gullit voor hem de wetenschap van het vertrek van Van Basten zou hebben achtergehouden. Daarbij wordt Van Breukelen ook gezien als de man die met teammanager Jorritsma wil breken. Bondscoach Blind is het er niet mee eens, en de internationals ondertekenden zelfs een 'protestbrief'.

undefined

Geen zaak voor spelers

Ja, de spelers van Oranje zetten hun handtekening onder een brief, hun door de staf onder de neus geschoven, om de teammanager te laten aanblijven. Routinier Wesley Sneijder zei dat hij het vertrek van Jorritsma 'bijzonder jammer' vindt en dat hij er zijn mening over zou geven.

Dat kon er ook nog wel bij. Met alle respect, Jorritsma heeft zijn regelaarswerk in de schaduw sinds de eindjaren van de vorige eeuw toegewijd en goeddeels onberispelijk gedaan, maar dit is geen zaak voor spelers. En voor zover dat beeld zou kunnen bestaan: Jorritsma was geen vertrouwensman voor de voetballers: daar had hij de functie en, met een bepaalde afstandelijkheid, de persoonlijkheidsstructuur niet voor.

Denk niet dat de spelers iets wordt ontnomen. Jorritsma (67) heeft de leeftijd om afscheid (van) te nemen, ook na hem zullen de zaken rond het team worden geregeld.

Niets moet te groot worden gemaakt, al zijn dit sferen waarin het altijd weer gebeurt. Dan wordt bondscoach Blind gevraagd of de onrust effect zal hebben op spelers en de prestatie. "Ik denk het niet", zei hij. "Wat eromheen gebeurt, is ons pakkie-an niet", zei spits Vincent Janssen. En zo is het natuurlijk ook.

undefined

En toch: lichte hoop

Als het niet goed gaat, vanavond in het oefenduel met Griekenland of (belangrijker uiteraard) dinsdag in het WK-kwalificatieduel met Zweden, zal dat zijn omdat de spelers minder zijn dan hun tegenstander - en als het goed gaat, omdat ze beter zijn. Moeilijker is het, ook in chaos, niet.

Na de diepe val, de uitschakeling voor het EK, zou iets van lichte hoop kunnen gloren. In de oefenwedstrijden vóór het Oranje-loze EK leken drie maanden geleden kleine stapjes voorwaarts te worden gezet - nog niet tegen Ierland (1-1), wel daarna bij Polen (1-2) en Oostenrijk (0-2).

Van meer gewicht is misschien wel dat enkele internationals goede transfers konden maken: verdediger Jeffrey Bruma van PSV naar het Duitse Wolfsburg, aanvaller Steven Berghuis als reserve van Watford naar Feyenoord, waar hij weer kan spelen, Vincent Janssen van AZ naar Tottenham Hotspur en vooral middenvelder Georginio Wijnaldum van het in Engeland gedegradeerde Newcastle United naar Liverpool. Doelman Maarten Stekelenburg zou zich onder trainer Ronald Koeman bij Everton kunnen oprichten, en middenvelder Kevin Strootman is na zijn langdurige blessure alweer geruime tijd fit.

En dan kreeg bondscoach Blind nog een sms'je van Sneijder. Blind had het met Sneijder, geen onbetwistbare basisspeler meer, gehad over een 'voortrekkersrol', het 'bewaken van de scherpte', ook als hij niet zou spelen. Sneijder sms'te na het gesprek dat hij het begrepen had, dat de bondscoach op hem kon rekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden