Demonstraties

Ondanks de lockdown hervatten Libanezen hun protest: ‘We gaan dood van de honger, of van corona’

Demonstranten tegen de regering zwaaien met Libanese vlaggen. Beeld AP

Ondanks de coronacrisis laaien de protesten in Libanon weer op. De demonstranten vragen aandacht voor de groeiende armoede, die volgens hen net zo gevaarlijk is als het virus. 

Auto’s toeteren, uit de raampjes wapperen Libanese vlaggen en demonstranten met mondkapjes ballen hun vuisten. Na weken van relatieve rust laait in Libanon het protest opnieuw op. In Beiroet gingen deze week honderden mensen de straat op - op gepaste afstand van elkaar.

“De staat heeft ons twee keuzes gegeven”, zegt demonstrant Ali Haidar in een filmpje dat The New York Times maakte. “We gaan dood van de honger of we gaan dood aan de ziekte. Aangezien we dus sowieso zullen sterven, lijkt het me goed om in ieder geval nog iets van ons te laten horen.”

Sinds oktober 2019 stroomden de straten van Beiroet en andere Libanese steden dagelijks vol met duizenden demonstranten. Ze eisten dat er iets werd gedaan aan de groeiende ongelijkheid en de corruptie van de politieke elite. Door de coronacrisis kwam aan de meeste protesten abrupt een einde, maar nu de economische vooruitzichten dagelijks verder verslechteren, laten de demonstranten opnieuw van zich horen. Omdat men ook in Libanon zoveel mogelijk binnen moet blijven, reden de demonstranten dinsdag rond in auto’s.

Bezuinigingen zouden vooral de allerarmsten hard raken

De protesten ontstonden in oktober, toen de overheid een reeks bezuinigingen aankondigde, die met name de allerarmsten hard zouden raken. In combinatie met de enorme waardedaling van het Libanese pond en de hoge werkloosheid was het genoeg om mensen in het hele land in opstand te doen komen. De regering van premier Hariri moest onder druk van de protesten aftreden.

Mede door de coronacrisis staat het land er nu nog slechter voor dan een half jaar geleden. Het IMF voorspelt dat de Libanese economie dit jaar met 12 procent krimpt. Zonder grootschalige voedselhulp zullen miljoenen mensen hongerlijden, waarschuwt Human Rights Watch.

Hoewel aan de meeste protesten bij het begin van de lockdown op 15 maart een einde kwam, werd er op kleinere schaal nog gedemonstreerd. Straatverkopers riepen de overheid bijvoorbeeld op om hen te helpen, nadat door de coronacrisis hun inkomsten waren verdampt. 

Ondanks de lockdown gaan steeds meer mensen de straat op 

Naarmate de armoede toeneemt, is de bereidheid om ondanks de lockdown de straat op te gaan steeds groter. Donderdag en vrijdag liepen in Beiroet, Sidon, Tripoli en Aley al mensen door de straten, die leuzen schreeuwden als: “We willen eten, we willen leven”.

Bij hen voegen zich nu ook antiregeringsdemonstranten uit de midden- en hogere klasse. “Dit is een luide oproep aan de regering”, zei de prominente Libanese scenarioschrijver en filmregisseur Ghassan Salhab tegen Al-Jazeera. “Om te laten zien dat we nog niet zijn weggevaagd.” Volgens Salhab is het autoprotest in de hoofdstad een manier om solidariteit te betuigen aan de armere regio’s van Libanon.  

Lees ook: 

Het protest klinkt zachter, maar zwijgt niet 

Waar 2019 het jaar van de proteststem was, zijn nu de straten praktisch leeg. Wereldwijd zoeken actiegroepen nieuwe manieren om van zich te laten horen. En hoe demonstreer je op 1,5 meter afstand? Israël had de primeur.

Libanon is klaar met de schatrijke politieke elite

Massale protesten leggen Libanon al een week plat. Het eens zo verdeelde land verenigt zich tegen een steenrijke politieke elite. ‘Alle politici moeten berecht worden.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden