Ondanks celstraf lijkt Timosjenko aanweziger dan ooit

Regerende partij van Janoekovitsj wint waarschijnlijk verkiezingen Oekraïne

Verkiezingscampagne wordt in Oekraïne traditioneel gevoerd vanuit een tentje. Ook nu staan ze er weer bij metrostations en op andere strategische plekken. De rode tenten van de communisten, witte van de oppositie, blauwe van de regerende Regiopartij. Ze lijken nog het meest op marktkramen, van waaruit activisten luidkeels hun partij aan de man brengen en waar je folders, stickers en vlaggetjes met partijsymboliek kunt bekomen.

Aan de hoofdstraat Kresjtsjatik staan twee lange rijen tenten op het trottoir. Ze hangen vol met afbeeldingen van oud-premier Julia Timosjenko, die een gevangenisstraf van zeven jaar uitzit wegens machtsmisbruik. 'Vrijheid voor politieke gevangenen', staat op een bord, met twee vuisten die aan tralies rukken. En: 'Nee tegen politieke onderdrukking.' Hoewel ze fysiek niet kan deelnemen aan deze campagne lijkt Timosjenko aanweziger dan ooit.

"Met die tenten protesteren we tegen haar opsluiting. Ze staan er al zowat een jaar", zegt activist Vitali, een forse dertiger met kortgeschoren zwart haar die aan een tafeltje zit. Mocht dat zomaar? "Ze hadden geen keus", zegt hij met een knipoog. "Wie weet wat er anders zou zijn gebeurd." De tenten verwijzen naar de dagen van de oranje revolutie, eind 2004, toen deze straat was veranderd in een groot tentenkamp. Een spookbeeld waarmee de Regiopartij van president Janoekovitsj kiezers probeert te trekken met leuzen als: "Wil je soms een oranje revanche? Stem voor stabiliteit."

Slechts een handvol partijen zal zondag de kiesdrempel van 5 procent halen. Dat de regerende Regiopartij de meeste stemmen krijgt, lijdt nauwelijks twijfel. De verenigde oppositie, die meedoet onder de vlag van Timosjenko's Vaderlandpartij, strijdt om de tweede plaats met de partij van oud-bokskampioen Vitali Klitsjko, een snel rijzende ster aan het politieke firmament. Dan volgen de communisten en, met wat geluk, de nationalistische Vrijheidspartij van Oleg Tjagnybok. De rest kan het vergeten, volgens de laatste opiniepeilingen.

De regeringsgezinde partij 'Voorwaarts Oekraïne' van nieuwkomer Natalja Korolevskaja is daarover in woede ontstoken. De partij heeft zelfs twee gezaghebbende onderzoeksinstituten voor de rechter gedaagd vanwege hun 'verzonnen' peilingen. "Je zou erom kunnen lachen, ware het niet dat dit een precedent kan scheppen", zegt Irina Bekesjkina, directeur van het aangeklaagde fonds Democratisch Initiatief. "Straks stappen ook de banken naar de rechter, omdat onze peilingen aantonen dat mensen geen vertrouwen hebben in het banksysteem. Of de politie, want mensen hebben ook geen vertrouwen in de politie. En in de rechtbanken."

Volgens de peilingen doet de oppositie het niet slecht. De twee grootste oppositiepartijen scoren samen beter dan de Regiopartij, maar dat zegt nog weinig over de uiteindelijke verdeling van de 450 parlementszetels. Die hangt voor de helft af van de stembusuitslag in afzonderlijke kiesdistricten, waar rechtstreeks parlementsleden worden gekozen. Met die stemmen erbij zou de partij van Janoekovitsj kunnen afstevenen op een meerderheid.

De verschillende oppositiepartijen hebben geprobeerd dat tegen te gaan door af te spreken welke kandidaten in de districten zij zullen steunen, maar in het zicht van de verkiezingen begint die samenwerking te haperen en krijgt de onderlinge concurrentie de overhand. De ambities van individuele partijleiders staan een eensgezinde samenwerking in de weg. Zowel de partij van boksvedette Vitali Klitsjko als de verenigde oppositie zijn er op gebrand zondag als de grootste oppositiepartij uit de bus te komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden