Ondanks bezuinigingen toch extra geld voor sport

Ondanks de bezuinigingen van het kabinet komt er extra geld vrij voor de sport. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie gisteren nogmaals toegezegd. Maar over het bedrag van de investering is nog onduidelijkheid. NOC-NSF rekende voor dat er maar liefst 110 miljoen extra beschikbaar zou komen, maar gisteren bleek dat dat bedrag lager kan uitvallen.

Teeven (VVD) volgt met zijn plannen de afspraken uit het regeerakkoord van het kabinet. De staatssecretaris is allereerst voornemens het prijzengeld van de Staatsloterij te verlagen. Nu is dat ver boven het wettelijke minimum, zei hij. NOC-NSF voorzag een daling van tien procent, terwijl Teeven het gisteren over 'enige procenten' had. Geert Slot, woordvoerder van de sportkoepel: "In het debat sprak de staatssecretaris over 2 tot 4 procent, wat uitkomt op zo'n twintig tot veertig miljoen." Het NOC rekende hier op 90 miljoen.

Verder wil Teeven extra trekkingen van de Lotto mogelijk maken. "Op die manier heb je gauw geld bij de sport", zei de staatssecretaris. "En geld voor de sport is geld voor het algemeen belang." Maar ook hier is de vraag of de opbrengsten zullen oplopen tot de door het NOC-NSF berekende twintig miljoen.

"Wel ziet het er naar uit dat de Kamer zijn plannen steunt," zegt Slot. "Het is een doorbraak dat een kabinet meer geld wil vrijmaken voor de sport. En dat zit er nu echt aan te komen."

De nationale sportorganisatie schrijft op dit moment samen met de 74 sportbonden aan de nieuwe agenda 2013 - 2016 en wil 70 procent van de te verkrijgen middelen inzetten om meer mensen aan het sporten te krijgen. Slot: "Bij ouders in gezinnen en bepaalde maatschappelijke groepen blijft de participatie te laag." Verder probeert de nationale sportkoepel meer mensen aan het bewegen te krijgen door meer bij te dragen aan de bouw van sportaccommodaties en de stimulering van sport in wijken.

Tweede speerpunt van het NOC-NSF is om vanaf 2016 structureel bij de mondiale top tien te behoren. Over het meetinstrument van die top is nog volop discussie binnen de organisatie, ook omdat hier geen internationale afspraken over zijn. Vaak wordt de olympische medaillespiegel gebruikt; Nederland eindigde twaalfde tijdens de Spelen in Peking (2008), tiende in Vancouver (2010). Ondermeer investeringen in centra voor topcoaches moeten tot meer successen leiden.

Om de doelstellingen te bereiken is een bedrag van ongeveer 100 miljoen nodig schreef Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC-NSF van de week in een opiniestuk. De plannen van staatssecretaris Teeven over de toekenning van extra gelden aan de sport worden in een later stadium uitgewerkt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden