Ondanks alle bewijzen geloven de fans van Simpson niet dat hij schuldig is Een gesigneerde foto van Simpson kost zeven ruggen

Wie dacht dat na 75 dagen 'de zaak-O.J.Simpson' de belangstelling voor de opvallendste Amerikaanse moord van de laatste jaren is afgenomen, vergist zich.

BERT VAN PANHUIS

Nog iedere dag is het een van de belangrijke onderwerpen van het Amerikaanse avondjournaal. En voor liefhebbers van O.J.-hebbedingetjes is er nog steeds wat te halen.

Warren Adams bijvoorbeeld heeft een zaak waar kaarten met foto's van sportsterren worden verkocht. Begin deze maand heeft The Juice, zoals zijn verstokte fans Simpson noemen, driehonderd kaarten van een handtekening voorzien.

Een set bevat opnamen van Simpson toen hij nog college-football speelde bij de universiteit van Zuid-Californie, de andere sets laten O.J. zien als de ster van de Buffalo Bills. De meeste kaarten zijn verkocht voor 1500 gulden, maar voor sommige kaarten kan Adams al 7000 gulden krijgen. Dat geldt voor kaart nummer 32, het rugnummer dat Simpson als footballer droeg. Adams houdt hem voor zichzelf, want hij is ook een verzamelaar.

Op 19 september begint het proces tegen O.J. en een week eerder zendt het tv-station Fox een speelfilm uit over de moordzaak, met inbegrip van de spectaculaire achtervolging op de snelweg van Los Angeles, waar zijn aanhang hem stond toe te juichen en Simpsons vluchtpoging aanmoedigden met kreten als 'Go O.J. go!'.

De advocaten hebben geprobeerd de uitzending tegen te houden, omdat ze schade vrezen voor hun rechtszaak. Dat moet dan alleen gelden voor de rechtzaal want O.J. heeft nog steeds een zeer hechte aanhang, die weigert te geloven dat hij zijn ex-vrouw Nicole en haar vriend Ron heeft vermoord.

In Los Angeles zijn de openbare aanklager met een batterij ambitieuze medewerkers en een groep van de best betaalde verdedigers van Simpson nog steeds bezig zich een goede uitgangspositie te verwerven voor het proces.

Op het ogenblik zijn ze aan het steggelen over de vraag of de resultaten van een DNA-onderzoek mogen worden gebruikt. De aanklager zegt hiermee te kunnen aantonen dat O.J. de twee moorden heeft gepleegd en de verdediging meent dat er te veel ruimte is voor fouten. Maar ook zijn er haren uit O.J.'s hoofd gevonden op de plek van de moord. En dan is er nog de bruine envelop, die de aanklager in haar bezit heeft. Wat zit er in? Men vermoedt: een stiletto, die op de plaats van de moord is gevonden. Maar wat belangrijker is: het zou ook het bonnetje bevatten, dat aangeeft dat Simpson het mes heeft gekocht.

Wordt nog heel lang vervolgd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden