ONBRUIKBARE BIERPULLEN

De expositie is t.m. 24 juli te zien in het Centrum Beeldende Kunst, Voorstraat 180, Dordrecht. Open wo-za 11-17 uur, do. 17-21 uur.

De vraag kwam van De Sleutel, een (gezelligheids)vereniging van bedrijven in het Drechtstedengebied. Eens per week komen de leden bijeen in hun societeit, die sinds 1985 is gevestigd in de voormalige Dordtse brouwerij De Sleutel. Daar rees het idee om voor elk jaar dat de societeit bestaat, een bierpul te laten ontwerpen, door een kunstenaar.

Via via had men gehoord dat je voor zoiets subsidie kon aanvragen bij het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Gabi Prechtl van het CBK: “We vonden het wat bizar, maar al gauw borrelden ideeen op voor een mooie tentoonstelling, waar we behalve de bierpullen ook ander werk van de betrokken kunstenaars zouden kunnen laten zien. Het mes snijdt zo naar twee kanten: je doet iets voor de kunstenaar, tegelijkertijd kan zo'n expositie voor het bedrijfsleven een eye-opener zijn.”

Negen kunstenaars uit verschillende disciplines kregen ieder voor een honorarium van 2 000 gulden (het bedrijfsleven betaalde 1 500 gulden, de rest werd gesubsidieerd door het CBK) de opdracht een bierpul te ontwerpen: niet hoger dan 25 cm en een jaartal erop. Je hoefde er niet uit te kunnen drinken.

En dat lukt bij de meeste pullen ook niet, althans niet zonder morsen. Voor de kunstenaars was de opdracht een uitdaging, vertelt Ella Derksen, die de expositie inrichtte. “Maar ook wij waren erg benieuwd waar bijvoorbeeld een kunstenaar die alleen maar schilderijen maakt, mee zou aankomen.”

Wie goed rondkijkt, ziet al gauw de overeenkomsten in stijl tussen de bierpullen en andere geexposeerde kunstwerken. Zo vertaalde Bastienne Kramer haar 'spierballenkunst' in een robuuste pul met een platvloerse Duitse kreet erop. Anne-Marie van Sprang, die bekend staat om haar verfijnde ruimtelijke tekeningen, ontwierp een voor haar doen kolossale maar o zo sierlijke drinkkaraf met drie doorgeef-oren. Even potsierlijk als zijn collages is de pul met 'schuimend' bier van Cees Schellenberg. Het handvat is een borsteltje om het schuim uit de snor te vegen. Petra Hartman ontwierp een vrolijke bloemenpul met een koeiehoorn als handvat, een variant op de feestelijke reuzesieraden die ze maakt en die ook te zien zijn op de tentoonstelling.De andere pullen zijn van Gerhard Lentink, Mieke Groot, Hewald Jongenelis, Kasper Stolk en Jan van der Vaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden