Onbewust discrimineren we allemaal naar sekse

Een vader die de kinderen van school haalt? Ons brein wil er maar niet aan wennen. © ANP Beeld
Een vader die de kinderen van school haalt? Ons brein wil er maar niet aan wennen. © ANP

Het heeft er alle schijn van dat de traditionele rolverdeling er bij Nederlandse vrouwen nog net zo hard zit ingebakken als bij mannen.

Van onze verslaggever

Dat suggereert online-onderzoek van Maven Publishing, de uitgeverij van Trouw-columniste Asha ten Broeke. Die heeft een boek geschreven waarin ze stelt dat de genetische verschillen tussen mannen en vrouwen sterk worden overdreven. Het gaat volgens haar juist om hardnekkige denkbeelden.

Werk of zorg
De uitgever testte dit door bezoekers van de website hetideemv.nl twee keer een rijtje woorden voor te leggen, zoals 'salaris' en 'kinderen'. Testpersonen moesten deze zo snel mogelijk aan de goede categorie toewijzen, 'werk' of 'zorg'. De eerste keer stond bij de categorie zorg ook het woord 'vrouw' en bij werk 'man': de traditionele rolverdeling. De tweede keer waren de rollen omgedraaid.

De bijna duizend bezoekers bleken gemiddeld langer over de klus te doen tijdens de tweede ronde, de niet-traditionele rolverdeling waarbij 'zorg' aan 'man' was gekoppeld en 'werk' aan 'vrouw'.

Grote steden
Blijkbaar hebben mensen in hun hoofd nog steeds moeite om vrouwen met werk te associëren en mannen met zorg. Drenten bleken het meest bevooroordeeld, inwoners uit buurprovincie Overijssel juist het minst. Wie zou denken dat in grote steden - waar meer vrouwen werken - mensen minder bevooroordeeld zijn, komt bedrogen uit: de Randstad scoort niet beter dan de rest van het land.

Van de grotere steden bleken mensen uit Delft het meest bevooroordeeld en Rotterdammers het minst. Het gaat echter om kleine aantallen testpersonen, zodat de resultaten bij een volgend onderzoek misschien anders uitvallen.

Wetenschappelijk onderzoek
Het onderzoek, dat vandaag wordt gepresenteerd en dat gebruik maakt van een test over vooroordelen ontwikkeld door de universiteit van Harvard, sluit aan bij recent sociaal-psychologisch wetenschappelijk werk waaruit blijkt dat mensen (onbewust) discrimineren naar sekse; ook vrouwen doen dit. Vrouwen blijken het oude rolpatroon net zo hard in hun hoofd te hebben zitten als mannen.

Er is nog wel wat goed nieuws voor feministen, want de verschillen bij het internetonderzoek zijn niet dramatisch groot: gemiddeld beantwoordden testpersonen de vragen ruim een halve seconde langzamer als ze de niet-traditionele rolverdeling voor ogen hadden dan wanneer ze de ouderwetse rollen voorgeschoteld kregen.

55 plus
En bij mensen boven de 55 jaar zit het oude rollenpatroon het meest hardnekkig in het hoofd. Een enkeling zou wellicht denken dat men realistischer wordt op deze leeftijd, maar het is goed denkbaar dat het vooroordeel onder jongeren toch iets aan het afnemen is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden