Onbewoond en verboden eiland

Honderden keren ben ik er langs gefietst en gelopen. Ik woon er maar zo'n vier kilometer vandaan. Ik heb het over het Vogeleiland in het Zwarte Meer, ten zuiden van de Noordoostpolder, nabij Genemuiden. Ontstaan in 1942, door het opspuiten van zand en bagger, afkomstig van de vaarten en vaargeulen die gegraven werden in en rond de nieuwe Noordoostpolder die in de oorlog is drooggevallen. Het is nu een omdijkte zandplaat met bos, vooral wilgen, berken en populieren, en gras- en rietland. Een eiland van nog geen vijftig bunder groot. Onbewoond en verboden gebied. En dus een paradijs voor vogels. Minstens zestig soorten zijn er, las ik, waaronder veel klein grut. Maar ook de grootste, die na eeuwen ons land weer aandoen. Zeearenden.


Verschillende keren dacht ik al dat ik ze zag. Maar ik was er nooit zeker van. Van verre lijken ze immers op grote buizerds, die er ook hun majesteitelijke ronden draaien. Voor het eerst werd er een paar op het eiland gezien in 2010, maar hun nest sneuvelde bij een zware storm. Begin 2015 kwam er weer een paar dat één jong wist groot te te brengen. Vorig jaar was er opnieuw een paar en deze keer kwamen er twee jongen. En nu moet er weer een paar zitten.


Zaterdagochtend gingen we er met zo'n stille boot naar toe, onder leiding van twee gidsen van Natuurmonumenten. Zo'n veertien mensen, dik in de kleren, mutsen op, laarzen of hoge schoenen aan, want het was ijzig koud. Bij de aanlegplaats op het eiland moest de boot zich door het ijs breken. Het nest zagen we van verre al, maar ja, wat koop je voor zo'n enorme bult takken in een hoge boom. Het eiland lag er schitterend bij, verstild in de sneeuw, woest en zompig, met een enorme populier, door storm geveld. Maar nog steeds indrukwekkend.


En plotseling waren ze er. Twee zeearenden die naar hun nest vlogen. Dichtbij en duidelijk te zien, hun witte staartveren even blikkerend in de zon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden