Onbevoegde psychiater gaf adviezen over opleggen tbs

Het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie (NIFP) heeft een medewerker geschorst die 15 jaar lang als psychiater optrad in rechtszaken, maar al die tijd niet officieel bevoegd was. De man adviseerde ook over oplegging en verlenging van tbs en over onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in een brief aan de Tweede Kamer.

De man staat geregistreerd als arts en heeft de opleiding tot psychiater ook afgerond. Bij zijn indiensttreding in 1999 heeft hij echter verzuimd zich in het zogenoemde BIG-register als psychiater in te schrijven. Op grond van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moeten medisch specialisten als zodanig geregistreerd staan. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor hun inschrijving.

Op dit moment wordt nagegaan wat de gevolgen zijn van de activiteiten van de niet-geregistreerde psychiater. Alle rapportages van zijn hand worden gecontroleerd door experts en alle onderzoeken waar hij nog mee bezig was, zijn overgedragen. Het NIFP denkt tot begin juli nodig te hebben om alle consequenties op een rijtje te zetten.

Twee jaar geleden bleek ook een onbevoegde psychiater in tachtig tbs-zaken advies te hebben uitgebracht. De man, werkzaam bij de Nijmeegse Pompestichting, liet zijn BIG-registratie verlopen. Het OM dreigde de zaken opnieuw voor de rechter te brengen. Staatssecretaris Teeven kondigde toen een systematische controle aan op medisch specialisten die in rechtszaken adviezen uitbrengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden