Onbereikbaar geluk onder een lelijk viaduct

Onder het grauwe viaduct ontwaar je zowaar een oase. (Trouw) Beeld
Onder het grauwe viaduct ontwaar je zowaar een oase. (Trouw)

Een meisje kijkt naar rechts als ze via de Wiltzanghlaan in Amsterdam-West onder de A10 doorloopt. Tussen het grauwe beton en de witte pilaren doemen onverwacht een blauw meertje, zand, palmbomen en wat rotsen op.

Gerrit Post

De maker van het werk ’Under Heaven 02’, Leonard van Munster, geniet als mensen even blijven staan om te kijken. „Eerst wilde iedereen zo snel mogelijk onder dit lelijke viaduct door.” Als je stilstaat en luistert, hoor je naast het gebonk van auto’s op de weg ook zacht het geluid van een klaterende waterval.

De komende vijf jaar mag Van Munster de afgesloten ruimte van zo’n 3500 vierkante meter onder de snelweg in stadsdeel Bos en Lommer gebruiken als werkplek. „Fantastisch. Ik kan hier alles bouwen wat ik wil. En de mensen uit de buurt kunnen gratis kijken. Maar niemand kan erin, dus ik hoef geen rekening te houden met vandalisme. En door de snelweg heb ik geen last van de regen.”

Sinds 2006 is hij bezig met het project. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst en woningstichting Rochdale zorgden voor 40.000 euro subsidie. Stadsdeel Bos en Lommer stelde de locatie ter beschikking.

Ideeën heeft hij genoeg. Zo wil hij ’The dancing white man’ testen: een pop die gaat dansen op reggaemuziek als er iemand langsloopt. Of een barbecue en een tuinstoel bij de oase zetten, zodat het lijkt of er iemand binnen is.

Hij kreeg veel reacties de afgelopen weken toen hij tot ’s avonds laat aan het werk was. Bijvoorbeeld van jongeren. Die zagen hem bezig en riepen: „Wat is dat?” Dan stond hij een tijdje met hen te praten. Gescheiden door het hek. „Waarom geen parkeergarage?”, vroegen ze terwijl ze niet snapten waar Van Munster mee bezig was. „Vind je dat mooier dan?”, vroeg de kunstenaar, waarop jongeren verklaarden dat dit toch veel toffer was.

Bij de opening vroegen jonge rappers of ze er hun videoclip konden opnemen of hun artiestenfoto’s konden maken.

Van Munster maakte eerder pratende wc’s in cultureel centrum De Balie en zette een boom met boomhut op het dak van het Stedelijk Museum. „Meestal vindt iedereen het alleen maar grappig, maar er zit ook een diepere laag in”, zegt hij. Bij de oase draait het om de maakbaarheid van geluk. „Voor veel mensen is een oase een droomlocatie. Een icoon voor geluk. En nu ligt deze midden in de stad. Maar door het hek kan niemand bij de oase. De plek is net als geluk ongrijpbaar. En mocht je er toch bij komen, dan is alles ook nog eens nep.”

(Trouw) Beeld ANP
(Trouw)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden