Weblog

Onbemand op zonne-energie de oceaan over

De Solar Voyager, een 'oceeanstomer' op zonne-energie van welgeteld vier meter. Beeld Solar Voyager
De Solar Voyager, een 'oceeanstomer' op zonne-energie van welgeteld vier meter.Beeld Solar Voyager

Vrachtschepen die onbemand en op zonne-energie de oceanen doorklieven om hun vracht naar verre werelddelen te brengen: het lijkt nog verre toekomstmuziek. En het is ook nog niet zo ver. Maar in het klein, heel klein, gebeurt het op dit moment al wel.

Vincent Dekker

De Solar Voyager waagt momenteel een poging. Het scheepje is welgeteld vier meter lang en één meter breed. Echt zeewaardig zou ik dat niet noemen. Maar de twee vrienden die hem hebben gebouwd, Isaac Penny en Christopher Sam Soon, hopen toch echt dat ie de oversteek van de Amerikaanse oostkust naar Europa deze zomer met glans volbrengt.

Vertrokken op 1 juni zou het schip rond 1 oktober in Portugal moeten aankomen. Of die datum wordt gehaald, is niet zeker. De Solar Voyager ligt momenteel niet helemaal op koers...

Zonneschepen
Ik heb al eerder over schepen op zonne-energie geschreven. Met name over de Tûranor PlanetSolar, een groot 'cruiseschip' dat al in 2011 en 2012 de aarde rond voer. Dat ik nu weer aandacht aan een zonneschip besteed, heeft twee redenen.

Ten eerste vind ik het gewoon enorm leuk dat de Solar Voyager geen miljoenen kostend experiment is, maar simpel door twee liefhebbers is ontwikkeld en gebouwd. En ten tweede hebben zij er iets bijzonders van gemaakt door het onbemand de zee op te sturen. Computers regelen de koers en geven data door via een satellietlink terwijl en elektrische motor de boot voortstuwt. Dat alles met maximaal 7 kWh stroom per dag uit twee zonnepanelen.

Straks groter
Vracht neemt de Solar Voyager niet mee. De 'vrachtruimte' wordt in beslag genomen door waterdichte luchttanks die ervoor moeten zorgen dat het schip hoe dan ook nooit zal zinken. Maar als de 'mini-oceaanstomer' in oktober na ruim 3000 kilometer varen inderdaad in een Portugese haven aanmeert, dan zullen er ongetwijfeld grotere Solar Voyagers waar wel vracht in past op de tekentafels verschijnen.

Toevoeging 06-10-2016
Het blijkt dat de Solar Voyager al eind juni door de Canadese marine uit het water is gehaald nadat het schip een visnet om zijn schroef had gekregen en stuurloos ronddobberde. Een nieuwe poging wordt niet uitgesloten.

Dit is de derde aflevering in een korte serie over elektrisch vervoer. Een overzicht van de eerdere artikelen vindt u bij aflevering één: Mobiliteit in een stroomversnelling.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden