Review

Onbekommerd naar ’ZOOP’

Regie: Johan Nijenhuis. Met Erwan van Buuren en Nicolette van Dam. In 102 bioscopen.

De kijkers van de jeugdzender Nickelodeon hebben er al drie seizoenen ’ZOOP’ op zitten, plus een bioscoopfilm: ’ZOOP in Afrika’. Toch zijn regisseur Johan Nijenhuis en producent Alain de Levita nog lang niet uitgezoopt.

Het commerciële succes heeft een vervolgfilm gedicteerd: ’ZOOP in India’. De acht avontuurlijke twintigers die werkzaam zijn in een Hollandse dierentuin (het Engelse ’zoo’ en ’soap’ vormen ’zoop’) trekken er opnieuw op uit. Op locatie in India olifanten redden uit de handen van ivoorsmokkelaars klinkt exotisch en fantastisch genoeg. Jammer alleen dat er aan het hele Indiase avontuur verder weinig originele ideeën ten grondslag liggen.

Het achtkoppige, jeugdige gezelschap is volgens het boekje samengesteld uit verschillende karakters. Van hooggehakte tuttebel tot bebrilde studiebol, alle komische clichés zijn vertegenwoordigd. Van Jan de Bonts Amerikaanse succes ’Speed’ wordt een bus met defecte remmen geleend, en dus wat actie. Van talloze andere Amerikaanse films wordt een oude touwbrug boven een ravijn gekopieerd, en dus wat spanning. Het is duidelijk. De voornaamste inspiratiebron voor ’ZOOP in India’ is Hollywood, al mag een beetje Bollywood natuurlijk niet ontbreken. Perikelen op een kleurrijke Indiase filmset, waar de Hollandse jongeren de kneepjes van het zang- en dansspektakel snel leren, worden naadloos afgewisseld met het jungle-avontuur.

’ZOOP in India’ biedt vertier voor kinderen in de pre-puberale leeftijd die de formule eenvoudig moeten kunnen wegslikken. Misschien is de hele ’ZOOP’-serie inmiddels het best te vergelijken met de serie populaire kinderboeken van de Engelse schrijfster Enid Blyton. ’De Vijf in de Knel’, ’De Vijf op Trektocht’, De Vijf in de Smokkelaarsrots’; Blyton verzon elk jaar wel een andere goede reden om ’De Vijf’ op avontuur te sturen en haar inkomsten veilig te stellen.

Nijenhuis, die plannen heeft voor ’ZOOP in Argentinië’, treedt als filmmaker onbekommerd in haar voetsporen. Als filmtitel had ’De Acht in de Verboden Vallei’ niet misstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden