Onbekende liedjes van Harry Bannink duiken op in bibliotheek

Bladmuziek voor radioblijspel uit 1957 gevonden

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

In de Muziekbibliotheek van de Omroep is de bladmuziek ontdekt die Harry Bannink schreef voor het radioblijspel 'Bonjour Caroline' (1957). Deze 'muziek-komedie' over reisbureau Vogelvrij werd in 29 afleveringen uitgezonden door de KRO. Bannink (1929-1999) componeerde en arrangeerde alle liedjes, en begeleidde Lex Goudsmit, Guus Hermus en Christel Adelaar met zijn ensemble.

"Zijn talent straalt er dwars doorheen", zegt ontdekker Maarten Eilander, die zich afvraagt of je wel van een ontdekking kunt spreken. "Het is immers nooit kwijt geweest. Maar vergeten was het wel, zoals veel werk van Bannink dat nooit op plaat is gezet."

In de kelder van de muziekbibliotheek staat vijf kilometer aan bladmuziek. De helft, 200.000 partituren, ligt al decennialang onaangeroerd. De muziekbibliotheek concentreerde zich op haar taak de omroeporkesten van bladmuziek te voorzien. Eilander is als vrijwilliger in de kasten gaan grasduinen.

"De vondst is interessant omdat deze liedjes dateren van voor Banninks samenwerking met Annie M.G. Schmidt en Wim Sonneveld. Wekelijks schreef hij zes, zeven, acht liedjes voor 'Bonjour Caroline'. Het was zijn oefening voor 'Ja Zuster, Nee Zuster'."

De bladmuziek is nu gratis te downloaden op de website www.muziekschatten.nl. Ook zijn er vijf originele uitvoeringen te horen. Het Instituut voor Beeld en Geluid heeft de geluidsopname van de eerste aflevering teruggevonden.

Door bezuinigingen is het lot van de collectie onzeker. Ze hoopt onderdak te vinden in een nog op te richten nationale bladmuziekbibliotheek in Den Haag. Eilander: "Het is cultureel erfgoed dat niet op de schroot mag belanden."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden