Onbekende geldpotjes voor huiseigenaren

Belastingvoordelen, subsidies, premies: voor huiseigenaren zijn er veel mogelijkheden om kapitalen te besparen.

Je moet er wel moeite voor doen om te achterhalen waar je gebruik van kunt maken, want om onbekende redenen wordt aan veel regelingen weinig ruchtbaarheid gegeven. Fors besparen op de aankoop van de woning kan met de koopsubsidie. Dit onderdeel van de Wet Bevordering Eigen Woningbezit (BEW) werd 3 jaar geleden ingevoerd om starters en mensen met een laag inkomen te helpen bij de aankoop van een eigen woning. Volgens een recent onderzoek van de Vereniging Eigen Huis, gepubliceerd in het juli/augustus-nummer zijn de (financieel) adviseurs mede debet aan het feit dat er weinig gebruikt van wordt gemaakt: vaak blijken ze zelf de regeling niet te kennen.

De koopsubsidie bestaat uit een maandelijkse bijdrage in de hypotheeklasten en is bedoeld voor huishoudens met een belastbaar inkomen van maximaal 24575 euro (65+ 20500 euro) en een maximaal vermogen van 36292 euro (65+ 47075 euro). Bij een koopsom tot circa 90000 euro hoeft de koper geen eigen geld in te brengen. Koopsubsidie kan gelden als de koopprijs en de bijkomende kosten niet hoger liggen dan 129050 euro.

Ook een relatief onbekende maatregel uit de koker van het ministerie van Vrom, is de op 1 oktober 2000 gestarte Woonzorgstimuleringsregeling (WZSR). De WZSR verleent een eenmalige (start)subsidie op vernieuwende projecten op het combinatieterrein van wonen, zorg en dienstverlening. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie dient u een organisatie, bijvoorbeeld een ouderenorganisatie of een vereniging van appartementseigenaren, warm te krijgen voor uw innovatieve ideeën op dit terrein. Bekender voor potentiële huizenkopers is de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor 0,3 procent van de hypotheeksom (fiscaal aftrekbaar) staat het Waarborgfonds Eigen Woningen borg voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Door deze borgstelling kan de huizenkoper 0,2 tot 0,5 procent rentevoordeel op de hypotheek krijgen. Ook wie achterstallig onderhoud goedkoop wil meefinancieren, kan terecht bij de NHG. Om in aanmerking te komen voor NHG mag de woning niet meer kosten dan 225000 euro. Als je dan eenmaal gesetteld bent in je woning (bouwjaar voor 1998) en je merkt dat je slachtoffer bent geworden van tocht en slechte isolatie, is het mogelijk om maximaal 200 euro subsidie te krijgen op een Energie Prestatie Advies (Epa). Er komt een Epa-adviseur langs die suggesties geeft over de verbetering van de energiehuishouding van de woning. Wie naar aanleiding van dit advies een of meer (isolerende) maatregelen laat uitvoeren, krijgt naast de al bestaande subsidie nog eens 10 procent extra energiepremie. Naast een premie op verbeteringen in de woning, is het ook mogelijk een energiepremie aan te vragen op de aanschaf van energiezuinige apparaten. Wie in een rijksmonument woont, kan rekenen op een forse fiscale aftrekpost. Zo kunnen onderhouds- en restauratiekosten, premies voor opstalverzekering, het eigenaarsdeel van de onroerende-zaakbelasting en nog veel meer worden afgetrokken. Als aanvulling op de fiscale aftrekposten kunnen eigenaren van een monumentenpand vanaf 1 september 2002 bij het Nationaal Restauratiefonds gebruik maken van een aantrekkelijke, laagrentende lening: de Restauratiefonds-hypotheek. Dit is een lening waarvan de rente maar liefst 5 procent onder de marktrente van hypotheken ligt. Tot slot van deze opsomming, die overigens lang niet volledig is, zijn er fiscale mogelijkheden voor gehandicapten en chronisch zieken die hun (eigen) woning willen aanpassen om deze kosten als buitengewone uitgaven af te trekken. Voor deze regeling, waaraan een vrij ingewikkelde rekenmethode ten grondslag ligt, kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden