Onbegrip voor strenge Turkse rechtspraak

(Trouw) Beeld AFP
(Trouw)Beeld AFP

amsterdam – - De veroordeling van de Koerdische politica Leyla Zana tot tien jaar gevangenisstraf is „geen goede zaak” voor Turkije, zegt Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks). „Tien jaar, dat is wel heel fors.”

Zana kreeg de straf opgelegd door een juryrechtbank in het Turkse Diyarbakir, wegens ’lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Ze zou in negen toespraken en tijdens persconferenties propaganda hebben gemaakt voor de verboden Koerdische groepering PKK. Door Turkije, de VS en de EU wordt de beweging als terreurorganisatie beschouwd.

Zana heeft al tien jaar in de cel doorgebracht, omdat ze banden met de PKK zou hebben. Ze is een prominent activiste voor de Koerdische zaak. In 1991 aanvaardde ze haar parlementszetel deels in het (verboden) Koerdisch. In 1994 werd ze veroordeeld voor banden met de PKK.

Volgens de rechtbank in Diyarbakir heeft Zana verklaard dat zij de PKK niet als een terroristische organisatie beschouwt, en dat ze de leider van de organisatie, Abdulla ücalan, als ’de leider van het Koerdische volk’ ziet. Daarmee aanvaardde ze, volgens de rechtbank, indirect de aanklachten.

Zana’s trouw aan de autoritaire ücalan, die sinds 1999 in een Turkse cel zit, is bekend, zegt Lagendijk. „Er is binnen de Koerden een scheiding van geesten: sommigen zien ücalan nog steeds als de grote leider, anderen zoeken een meer democratische weg. Die laatste gedachte steun ik, maar dat Zana geen afstand neemt van ücalan is geen reden om haar tien jaar in het gevang te zetten.”

Op het niveau van lagere rechtbanken worden vaker strenge straffen uitgedeeld, die in beroep nogal eens herroepen worden. Lagendijk verwacht dat dat ook in deze zaak gebeurt, maar „Turkije bewijst zichzelf hiermee geen dienst.”

Nog schrijnender dan de tien jaar voor Zana vindt de Europarlementariër de veroordeling eerder deze week van zes kinderen tussen de 13 en de 16 jaar oud, tot 58 jaar gevangenisstraf. In de Zuid-Turkse provincie Adana hadden zij tijdens een pro-ücalan-betoging met stenen naar de politie gegooid. De kinderen zijn veroordeeld wegens het begaan van een misdaad voor de PKK. „Degenen in de EU die al niet met dit land in zee wilden, zullen zich hierdoor weer bevestigd zien.”

Leyla Zana stapt in april van een podium af, nadat ze duizenden aanhangers van de PKK heeft toegesproken. ( FOTO DAIMON XANTHOPOULOS) Beeld Daimon Xanthopoulos
Leyla Zana stapt in april van een podium af, nadat ze duizenden aanhangers van de PKK heeft toegesproken. ( FOTO DAIMON XANTHOPOULOS)Beeld Daimon Xanthopoulos
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden