Onbegrip tv-dominees

Paddo’s niet zo gevaarlijk

Vermelden afkomst

Darwin en de sterksten

Lange borstkankermaand

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Onbegrip tv-dominees

In zijn tv-column schrijft Joost van Velzen dat bij de publieke omroep een „enkele tv-dominee zijn dwaze toneelstuk ziet opvoeren”. Jammer dat Trouw deze beledigende en stuitende opmerking er niet uit gefilterd heeft. Van Velzen begrijpt het gedachtengoed niet dat de tv-dominees en de omroepen uitdragen, en dus is het in zijn ogen een dwaze voorstelling. Helaas schrijft hij dan een column voor de verkeerde krant.

Frank Jogems Nijmegen

Paddo’s niet zo gevaarlijk

Moet de verkoop van alcohol verboden worden omdat iemand dronken achter het stuur kruipt en iemand doodrijdt? Blijkens columnist Sylvain Ephimenco wel. Hij is voor een paddoverbod, want in Amsterdam stort een meisje zich na het eten van paddo’s van een brug en een man sprong uit zijn hotelkamer. Dat de overgrote meerderheid van de gebruikers nooit problemen krijgt door paddo’s maakt hem en minister Klink niets uit: Verbieden! Paddo’s dienen genomen te worden in een rustige en vertrouwde omgeving. Logisch is dus hooguit om verkoop in toeristenwinkels te verbieden, en de verkoop aan jongeren onder de 18. Laks dat minister Klink hier niet allang een stokje voor heeft gestoken. Dan nu niet met een kanon op een mug schieten.

Noël Heus Utrecht

Vermelden afkomst

In de Verdieping van zaterdag wijdde Harriët Salm enkele artikelen aan de jeugdzorg. Waarom was het nodig dat in drie van de vier door haar beschreven gevallen de afkomst van de kinderen zo nadrukkelijk stond vermeld? Afkomst is, net als huidskleur, een gegeven en niet iets waar mensen voor kunnen kiezen. Doordat de afkomst expliciet in het stuk staat, wordt de schijn gewekt dat die afkomst iets te maken heeft met de genoemde problemen. De betreffende artikelen zijn géén sociologische of statistische studies, het zijn beknopte beschrijvingen van individuele gevallen. Het effect van de woorden ’allochtone’, ’Turks’ en ’Marokkaans’ is in deze context stigmatiserend en kan onnodig voeding geven aan toch al bestaande populistische tendensen.

Bertie van der Meij Amersfoort

Darwin en de sterksten

In het Verdiepingsartikel ’Lachen-loeg-gelachen’ maakt Sander Becker (en hij niet alleen) de fout ’fittest’ in Darwins ’Survival of the fittest’ te vertalen door ’sterksten’. In de Concise Oxford Dictionary wordt ’fit’ vertaald als ’well adapted or suited’ en dat is toch iets anders dan lompe kracht.

Jaap Mulder Geldrop-Mierlo

Lange borstkankermaand

Gelukkig, oktober zit er weer bijna op. Sinds ik een paar jaar geleden borstkanker heb gehad zie ik op tegen deze maand. Alles komt dan weer terug: de schrik van de diagnose, de behandeling, de zorgen over de toekomst. Je kunt er niet omheen – op televisie, in kranten, overal wordt gesproken over borstkanker. Al die aandacht doet ook de mensen die ik door mijn werk ontmoet, weer aan mij vragen hoe het met mij gaat. Natuurlijk is informatie belangrijk en kan voorlichting zelfs levensbesparend zijn. Maar moet dat een hele maand lang? Geen enkele andere ziekte staat zo lang in de schijnwerpers. Misschien kan de aandacht voor borstkanker geïntegreerd worden in een week, desnoods twee weken, over de strijd tegen kanker in het algemeen.

Corry Biemond Puttershoek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden