Onbegrip politie over lage straffen en vrijlatingen

PERDIEP RAMESAR

Politiemensen zijn vaak ontevreden over hoe zaken die zij hebben behandeld in het strafrechtelijk vervolg worden beoordeeld.

Ze begrijpen bijvoorbeeld niet waarom iemand wordt vrijgelaten uit de voorlopige hechtenis, terwijl diegene in de wijk bekend is vanwege misdragingen. Ook vinden ze dat het Openbaar Ministerie (OM) en de rechters te hoge eisen stellen aan het bewijs, omdat men vaak op basis van 'straatkennis' al precies denkt te 'weten' hoe het zit. Ook vinden politie-ambtenaren de straffen die een rechter oplegt vaak te laag. Vooral veelplegers en criminele jongeren mogen van hen vaker en langer van de straat worden gehaald.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek 'Politiemensen over het strafrecht' van de onderzoekers van de sectie Strafrecht en Criminologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Het onbegrip over beslissingen van de rechterlijke macht kan volgens de onderzoekers worden verminderd door er meer met de politiemensen over te praten. "Meer uitleg kan in de toekomst leiden tot betere politiedossiers en een beter functionerende strafrechtsketen", zegt onderzoeker Jelle Kort.

"Politiemensen willen overlast en criminaliteit bestrijden en de burger beschermen", zegt Jelle Kort, een van de onderzoeker Jelle Kort. Ze zijn gericht op de slachtoffers en het zichtbaar bevestigen van normen. Het OM en de rechters lijken sterker gericht op de rechten van de verdachte en op resocialisatie van daders. Logisch, vinden de onderzoekers, want Nederland is een rechtsstaat. En ook daders moeten in principe terug kunnen keren in de samenleving.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden