Onbegrip is een groter probleem dan haar rolstoel

Liann Daalder: 'Waarom kan een opleiding geen maatwerk bieden voor mensen met een beperking?' Beeld Olaf Kraak
Liann Daalder: 'Waarom kan een opleiding geen maatwerk bieden voor mensen met een beperking?'Beeld Olaf Kraak

Een hbo-studente zag zich genoodzaakt te stoppen met haar opleiding. Reden: onbegrip voor haar handicap.

Gerrit-Jan KleinJan

Vanuit haar elektrische rolstoel doet Liann Daalder (29) haar verhaal. Ze klinkt strijdvaardig, op haar trui staat 'I'm perfectly imperfect'. "Ik had vijf jaar geleden nooit gedacht dat ik op mijn negentwintigste thuis zou zitten. Ik dacht: op die leeftijd ben ik net als anderen aan het werk."

Het liep allemaal anders. Daalder zit alweer zo'n anderhalf jaar thuis in Heiloo, zonder diploma en zonder werk. Een studie pedagogiek aan de Hogeschool Inholland brak ze af. Onbegrip voor haar handicap, zo vertelt Daalder, maakte dat ze stopte.

Daalder is ten gevolge van een hersenbeschadiging spastisch en heeft een aan autisme verwante aandoening, waardoor de verwerking van informatie trager gaat. "Het kwartje valt bij mij wat later." Dat is eigenlijk nog een groter probleem dan haar rolstoel. "Die kunnen mensen tenminste zien."

Zichtbaar

Ze hoopt zichtbaar te maken wat studeren in haar geval betekent. Zo is haar dag van de vroege ochtend tot de late avond in een rooster gevat. "Voor alles moet ik afspraken maken. Ik heb bijvoorbeeld altijd iemand nodig als ik naar de wc moet."

De eerste jaren op de hogeschool verliepen voorspoedig. Natuurlijk, er was weleens wat, maar over het algemeen waren docenten begripvol. Tijdens haar stage als interne begeleider op een middelbare school in Alkmaar stond Daalder leerlingen bij met zaken als autisme en dyslexie. Dat ging goed, ze kreeg complimenten. Maar gaandeweg ontstonden er problemen. Daalders werktempo lag te laag en ook de hoeveelheid werk brak haar op. "Je kon me opvegen als ik thuiskwam."

Niet te onderhandelen

Over de hoeveelheid werk tijdens de stage viel niet te onderhandelen, merkte ze al snel. Een student moet 1280 uur stage lopen, omgerekend zo'n 35 weken van vier werkdagen van elk acht uur. "Dat is iets wat ik nooit zal kunnen." De hogeschool stond erop dat ze het aantal verplichte uren stage zou voltooien, desnoods uitgesmeerd over een lange periode. "Het zou betekenen dat ik een jaar extra bezig zou zijn." Door alle gestres, geregel en gebrek aan begeleiding koerste Daalder af op een burn-out. Ze zag geen andere oplossing dan een streep te zetten onder haar opleiding.

Het is vooral het onbegrip dat haar opstandig maakt. "Ik wil meedoen met de maatschappij, dolgraag zelfs, maar waarom zou ik bijna een hele week stage moeten lopen, terwijl ik in het echte leven ook nooit zulke lange dagen zal kunnen maken? Waarom kan een opleiding geen maatwerk bieden voor mensen met een beperking?"

Jarenlang wierpen al haar inspanningen vruchten af. Ze klom via een lange route op van de basisberoepsgerichte leerweg in het vmbo naar de havo. Van daaruit ging ze naar het hbo. Nu lijkt al het bikkelen voor niets . "Ik had mijn studie zo uitgezocht dat ik een beroep leer dat ik verbaal kan uitoefenen en dat aansluit bij mijn interesses. Ik wil jongeren leren dat ze zichzelf kunnen redden." Ze schiet in de lach: "Stewardess, daarvan verwacht je tenminste dat het problematisch is voor mij."

Inholland

Studenten met een handicap voelen zich vaak verloren in het hoger onderwijs, zo blijkt uit onderzoek van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie waarover Trouw onlangs berichtte.

Vooral grote hogescholen en universiteiten schieten tekort. Inholland en de hogescholen van Amsterdam en Utrecht krijgen het laagste rapportcijfer.

In een reactie laat een woordvoerder van Inholland weten het jammer te vinden dat Liann Daalder is gestopt. De hogeschool zegt te werken aan betere omstandigheden voor studenten met een beperking.

Lees ook:

Student met handicap voelt zich verloren in het hoger onderwijs
Beperking of niet, leren is een recht

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden