Onbegrip frustreert zwembolwerken

Nooit is het tij voor zwemmers zo gunstig geweest. Toch neemt de omvang van de olympische ploeg nauwelijks toe en zijn het weer dezelfde gezichten die zich in Athene zullen laten zien.

Rob Velthuis

AMSTERDAM - Wie sport op het hoogste olympische niveau wil bedrijven, kent geen compromissen. Paul Bergen, de coach die Inge de Bruijn groot maakte, is zo iemand.

Jawel, hij is onder de indruk van het Sloterparkbad, waar zijn pupil weer excelleerde. ,,Maar waarom is het bad daar zo ondiep?”, is de vraag die op de bewondering volgt.

Amsterdam wil een topbad; de politiek haar compromissen. Dus is het bassin te ondiep en te smal om aan internationale eisen te voldoen. Leg dat maar eens uit.

Het gaat hier om een metafoor voor het Nederlandse zwemmen. Bergen verwachtte gretigheid en daadkracht om de successen van Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband een breed vervolg te geven. Zijn retorische vraag: ,,Het enthousiasme is verflauwd?”

Bergen sluit met de Spelen zijn een loopbaan als coach af. Graag stelt hij zijn kennis ten dienst van jonge trainers. Aangezien hij zich in de VS als outcast beschouwt, had hij enige hoop op Nederland gevestigd. Leg dan maar eens uit dat hier zwemmen drijft op goedwillende vrijwilligers.

Steeds groter wordt het gevaar dat deze kleine groep van bevlogen mensen gefrustreerd raakt. In Eindhoven en Amsterdam zijn na eerst Atlanta en vervolgens Sydney bolwerken opgericht. Zij voelen zich echter in de steek gelaten door de Stichting Topzwemmen Nederland (STN), die de sport slagvaardig zou coördineren.

In Eindhoven en Amsterdam heeft men daar nooit iets van kunnen merken, de pioniers daar hebben het punt bereikt dat zij buiten de bond om zaken willen doen met NOC-NSF. TZA-manager Michiel Bloem noemde enkele maanden geleden die keuze in NRC Handelsblad nog 'het haaienpak of het harnas'.

Deze week had hij het gevoel te 'zwemmen in stroop'. Dat was tijdens de sterkst bezette internationale zwemwedstrijd die de afgelopen decennia in Nederland is gehouden. Samen met zijn stichtingsvoorzitter Cees Vervoorn heeft hij een voor zwembegrippen pracht van een evenement van de grond gekregen. Het ontstijgt zelfs het begrip wedstrijd, aan alle denkbare randzaken wordt aandacht besteed.

Doel is de zwemsport op een hoger plan te brengen. De wedstrijd zelf zou voor de eigen TZAzwemmers de springplank moeten zijn naar de grote toernooien. Maar ook op dat punt moet de frustratie groeiende zijn.

Net als vorig jaar met plaatsing voor de WK als perspectief, slaagde nu geen enkel lid zich voor de Olympische Spelen te plaatsen.

Nooit is het tij voor zwemmers zo gunstig geweest. Zelfs het vroeger zo omstreden selectiesysteem (kwalificatie alleen op de NK) is als een maatpak op hen toegesneden, met liefst vier kwalificatiemomenten.

Tot dusverre is de groep van zeven die zich vorig jaar al individueel voor de Spelen nomineerden, amper gegroeid. De wisselslag-estafettes en zelfs de eens zo kansrijk geachte 4x100 vrije slag bij de mannen dreigt te worden verkwanseld. Laatste kans om de ploeg op het niveau van Sydney (24 deelnemers) te brengen: de NK over anderhalve week.

Een conclusie dringt zich nu al op: ondanks al het werk dat in Eindhoven en Amsterdam is gedaan, is eerder sprake van achteruitgang dan van progressie. In Athene komt alles weer op de schouders terecht van De Bruijn en Van den Hoogenband. Enige andere zwemster met reëel zicht op het erepodium is Marleen Veldhuis, die zich nota bene buiten de topsportstructuren om omhoog heeft gewerkt.

Cees Rein van den Hoogenband, de onlangs teruggetreden grondlegger van de professionele Philips-ploeg in Eindhoven, schudt in onbegrip het hoofd.

,,Wij hebben de voorwaarden aangereikt, trainers en zwemmers moeten het afmaken. Het wordt tijd dat zij zich eens een spiegel voorhouden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden